v rubriki dogodki:
.. / / / 20.02.2005

Rapetek XIII

Na trinajstem Rapetku, 25.2. v Gala Hali na Metelkovi, bodo nastopili trije stilsko precej raznoliki izvajalci. MC Spinoza alias Spinz je trenutno v Sloveniji živeč Američan, King & AP sta legende slovenske in goriske rap scene in bosta v Ljubljani premierno predstavila svoj nov EP "Ta hip", medtem ko relativno nov projekt Psihobrata prihaja se iz ene velike raperske podružnice - mesta Velenje.

Na gramofonih jih bo podprl vse bolj uveljavljeni mladi ljubljanski DJ Esco, ki se je v zadnjih dveh letih uveljavil kot eden najboljših slovenskih rap didžejev...

King & AP sta junaka goriških ulic, ki se po dolgem času vračata na koncert v Ljubljano. King je prvotno izšel iz grafitarsko/risarskih goriških krogov, od koder je v rap glasbo prinesel tudi svoje ime. Po začetnem sodelovanju s solkanskim raperjem Valterapom, s katerim sta leta 2000 na kompilacijo "5 Minutes of Fame - Za narodov blagor" (Radyoyo/KifKif) postavila komad "1, 2, 3", je King skupaj z AP-jem zaplaval v solo vode. A korenine Kinga izvirajo daleč pred leto 2000, saj je bil že prej znan kot odličen freestyler, katerega je bilo težko ustaviti rapati, predvsem pa ga je zaradi pestrega življenja na goriških ulicah poznala domala vsa goriška mladež. Tako se je prvic v Ljubljani predstavil na koncertu skupine DAS EFX, nato pa ga je vesoljna Slovenija spoznala kot gosta na plošči Klemen Klemna "Trnow Stajl". Sodelovanje s Klemen Klemnom ni bilo nikoli prekinjeno, saj je na njegovi plošči gostoval tudi leta 2003, in sicer v pesmi "Jst delam rap". Vzporedno je sodeloval z goriškim organizatorjem rap partyjev ter vokalistom AP-jem, s katerim sta dolgo pripravljala material za njun EP. Izid se je zavlekel zaradi Kingovih problemov s pravosodnimi organi, ki ga se sedaj ne spustijo prek slovenske meje, saj je po nekaj mesecih zapornega staza se vedno prisiljen bivati le v Sloveniji. Prav tu pa tiči glavni razlog zakaj EP "Ta Hip" ni prišel v nase roke takrat, ko bi moral, saj se glavnina produkcije dogaja pri njunem didžeju, DJ DESU v Italiji, King pa je moral snemati vokale v Novi Gorici. No, EP je vendarle ugledal luc sveta, dobili ga boste lahko na nastopu. Istoimenska pesem "Ta Hip" se je lani znašla tudi na drugi slovenski rap kompilaciji "Hip Hop Kuh'na", s čimer je King postal eden redkih izvajalcev, ki so imeli svoj prostor na obeh kompilacijah. Tekstualno je se vedno oprt na svoje življenje, povezavo z ulico in stališči, ki jih zavzema v svojem pestrem življenju.

MC Spinoza je raper z zahodne ameriške obale, ki počasi končuje izdajo svojega novega EP-ja "Pros And Cons". Prihaja iz Oxnarda v Kaliforniji, kjer je rasel ob zvokih Public Enemy ter lokalnih zvezd, zbranih okrog zasedbe Lootpack (Dj Romes, Madlib, Wildchild). Mc Spinoza alias "Spinz" je tudi eden najpomembnejših delov založbe Greenwise records (www.greenwise.com), okrog katere se zbirajo predvsem eksperimentalni glasbeniki. Spinoza je sicer protagonist skupine Dirt Farmers, s katero je sodeloval tudi na Vans Warped Touru, kjer so med drugim nastopale raperske zvezde tipa The Roots, Talib Kweli in Atmosphere, pa tudi pankerski heroji Pennywise in Sum 41. Od Slovencev je med drugim sodeloval tudi z N'Tokom in Dj Supastarjem. Trenutno pripravlja svoj novi material, ki ga kani izdati v kratkem, na njem naj bi produkcijsko sodeloval tudi Madlibov brat Oh No in drugi. Trenutno Spinoza živi v Sloveniji, kamor ga je pripeljalo več stvari, igra baseball na Ježici, živi s Slovenko? Spinoza je tako na flowu, besedilu, kot produkciji človek, ki ga vsekakor ne smemo prezreti, s svojimi izkušnjami na odru ter odprtostjo do različnih glasbenih smeri pa je lahko zgled za mnoge mlajše raperje.

Psihobrata sta Scratch Dogg, eden najbolj znanih velenjskih raperjev, ki je v svoji karieri največ sodeloval v skupini Bronxtarz ter PRINC CIP. Bronxi so sodelovali na različnih koncih Slovenije, nekaj časa pa so bili tudi gostje vseh 6Pack Čukurjevih koncertov. Kmalu zatem so vsaj zaenkrat prenehali delovati Bronxtarzi, Scratch Dogg pa je skupaj z Nemirjem ter Princ Cip-om nadaljeval svojo misijo pri projektu Corpus Delicti. Corpus Delicti so udarili z zloglasnim komadom "Diss v fris", nedolgo zatem pa sta se za bolj kompleksno delo odločila Scratch Dogg ter Princ Cip, ki svojo pot nadaljujeta se danes. Zasedba se sedaj imenuje Psihobrata, materiala pa imata iz dneva v dan več. Slovita po tem, da sta v tekstih direktna in konkretna ter vsakemu povesta, kar mu gre. To bo njun prvi ljubljanski nastop, na koncert pa prihajata skupaj z gosti.

 - thumbnail