v rubriki dogodki:
.. / / / 25.11.2003

Rapetek

V petek, 28.11., se bo v Gala hali na Metelkovi zgodil Rapetek z nastopajočima Dj-ema: Demon (LJ) in D-EZ (CERKNO), ter MC-ji: I.C.O. (MB), Samo Boris (LJ), Škulj (LJ), Alenka (LJ), Unknown (LJ) in Medz'l (LJ).

I.C.O. oz Eyeceeou je mariborski stihoklepač, ki je svojo pot začel v navezi s 6Pack Čukurjem pri zasedbi Mb - Velenje Connection. Sadovi njunega skupnega dela so vidni tudi na Čukurjevi plošči Ne se čudit, kjer sta predstavila skupen komad Vseen, za katerega sta posnela tudi videospot. I.C.U. je pot nadaljeval v projektu Rhyme skupaj z Dj Deepom in hardcore skupino Payback. Zadnje čase ga največkrat vidimo v družbi še enega mariborskega raperja P.o.p.a., s katerim nastopata po Sloveniji. Njegovi teksti so zabavni, v njih pa prevladujejo tematike o alkoholu in čisti zajebanciji. I.C.U. je zagotovo eden od najvidenjših predstavnikov mariborske rap scene.

Samo Boris & D-EZ. Boris je predstavnik angažiranega rapa, intelegenten gobezdač, ki ne koketira s t.i. hippopom in je precej družbeno kritičen. V svoji direktnosti poimensko konkretizira vse, kar mu gre tako ali drugače v nos, probleme globalizacije, brezveznost političnega vsakdana ter brezbrižnost večinske rap populacije za njegovo kulturo pa prikaže z veliko mero premisleka in modrosti. Svojo pot je začel v zasedbi Anonimni skupaj s Kosto in Brodiijem, kjer je tudi objavil svoj prvi studijski posnetek Pravila igre. Med svojim nastopanjem po Sloveniji je v Cerknem spoznal Dj D-Eza, ki se v tamkajšnjem klubu ukvarja s programom, didžejanjem in organizacijo raznovrstnih dogodkov. Kemija je stekla, letos pa sta tudi del turneje Klubskega maratona Radia Študent, kjer pilita svojo tehniko in flow.

Škulj je eden od najvidnejših predstavnikov ljubljanskega podzemlja, ki je svojo pot začel kot rap solist, kasneje pa je svoj potencial udejanjil pri crossover zasedbi Cancel, katere album Urbana nervoza smo dočakali v prvih dneh letošnjega leta. Križarjenje med zvoki kitar in raperskim podajanjem besedil je urbano mešanico skupine Cancel postavilo na povsem nov breg slovenske glasbene produkcije. Najprepoznavnejši del zasedbe pa je najbrž prav odlični vokalist Gašper Škulj, ki je pred tem sodeloval pri projektu Black Weed Hybrid. Ostri socialno kritični teksti, ki so značilni za skupino Cancel, so značilni tudi za njegov stranski solo projekt.

Alenka, ki je svojo kariero začela v skupini Street Level, je ena prvih slovenskih raperk.Takrat še z imenom Shona je skupaj s h8-om ter kasneje še Danom delovala kar nekaj let ter posnela precej materiala. Ob razpadu skupine je počasi nadaljevala svojo solo pot, kjer je sodelovala in še sodeluje s kranjskim mogočnežem Pižamo ter ljubljanskim producentom Borjanom, ki se je odlikoval s svojim delom na prihajajočem prvencu N'Toka.

Medz'l je bil nekoč del takrat še mladega slovenskega teama, imenovanega DOE squad, ki se je ob svojem razpadu razpršil na različne dele. Bad News ali Primož Medved je najvztrajnejši iz te TrueBar ekipe. Sedaj že nekaj časa deluje pod imenoma Medz'l, sodeluje pa z ljubljanskim producentom in DJ-em BMD-jem, ki je zaslužen tudi za zvok skupine T-Set, Trkaja, Šabe in še koga. Všeč mu je predvsem funky rap iz sredine 90-ih ter Cypress Hill, House Of Pain in podobni. V tej smeri poskuša delovati tudi sam.

Unknown je še ne polnoletni Fužinec, ki zadnje čase precej nastopa na vseh mogočih mestih. Eden večjih upov slovenske rap scene v skladu s svojim imenom identete ne izdaja.

DJ Demon je nadobudni ljubljanski DJ, ki se kali že nekaj let. Glasbo je vrtel v sklopu Street Explosion, v klubu K4 ter na različnih mestih Metelkove. V svoje sete vljučuje tudi precej starejše glasbe in ne slovi ravno kot dj, ki bi podlegal trendu.