v rubriki dogodki:
.. / / / 15.05.2010 13:36

Rototom Sunsplash letos v avgustu v Španiji

V minulih šestnajstih letih je Rototom Sunsplash postal največje srečanje ljubiteljev Reggae glasbe v vsej Evropi, saj ga je vsako leto v povprečju obiskovalo več kot 130.000 obiskovalcev, ki je v pokrajino Friuli prinesel masovno romanje zelo umirjene publike iz neverjetnega števila več kot 120 različnih držav.

Poleg tega, da je postal nekakšen vmesni člen med jamajško reggae sceno in našo celino je sam festival, prek svojih vzporednih dogodkov, postal nosilec in sinonim za mir, okoljevarstvo, človekove pravice....vse v smeri razvoja festivalskega slogana ''drugačen svet ni utopija''.

Zaradi rastoče nestrpne politike, ki je v zadnjih letih prevladala v Italiji in predvsem zaradi vzpostavljanja modela družbe, ki vzpodbuja medrasno in medkulturno nestrpnost, so se organizatorji Rototom Sunsplasha odločili, da dogajanje preselijo v Španijo, predvsem zaradi prepričanosti, da bosta tamkajšnja višja raven demokracije in odprtost do kulturnih vrednot prispevali k idealnemu vzdušju za nadaljnji razvoj festivala in predvsem počutje njegovih obiskovalcev.

Po mesecih vztrajnega iskanja je bilo za letošnjo izvedbo festivala izbrano obmorsko mestece Benicassim, ki se nahaja ob sredozemski obali, v provinci Castellon, le 88 km stran od Valencije. Topel sprejem izkazan s strani mesteca s 17 tisoč prebivalci je povezan tudi z dejstvom, da se tam že nekaj let odvija festival FIB, eden največjih evropskih festivalov indie rock glasbe.

Sedemnajsta izvedba Rototom Sunsplasha se bo tako odvijala med 21. in 28. avgustom v Benicassimu. Predprodaja vstopnica se je že pričela. Festival ne bo spreminjal že preverjene formule, ki bo poleg glasbenih dogodkov zajemala številne okrogle mize, delavnice, umetniške razstave, projekcije filmov in dokumentarcev, seminarje v zvezi z meditacijo in dobrim počutjem ter različne aktivnosti, ki bodo potekale pod okriljem različnih neprofitnih organizacij. Potrjeni so že prvi glasbeni gostje, kot so Alpha Blondy, Fantan Mojah, Anthony B, Big Youth, Glen Washington, Aswad, Bob Andy in Ginjah.

Cilji, ki si jih je Rototom Sunsplash postavil na svoji novi poti so povezani predvsem s tem, da naj ostane zvest lastni preteklosti, vendar na novi lokaciji, kar posledično pomeni, da je nova misija to, da se zada dodatni impulz španski reggae sceni in prebudi njene korenine. Zahvaljujoč tesni povezanosti Španije z Ameriškim kontinentom, pa naj vzpostavi še tesnejšo povezavo med Evropo in Karibi, predvsem na podlagi močne prisotnosti reggae glasbe v špansko govorečih državah na drugi strani Atlantika.

Na spletni strani http://www.reggaecontest.eu lahko glasujete za skupine iz natečaja (European reggae contest) za nastop na Rototom Sunsplash festivalu.

Predprodaja v Sloveniji še ni možna, v dogovorih smo s turističnimi agencijami, ki bi želele organizirati prevoz in predprodajo ter ponuditi turistični paket za ogled festivala, krajše počitnice v Španiji.

Za Sunsplash

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Sunspalsh /foto: Luca D'Aggostino - thumbnail

Sunspalsh /foto: Luca D'Aggostino