v rubriki dogodki:
.. / / / 15.04.2003

Sabot, Weeping minds of silence, Indegnity in No values v Gromki

v Sredo 16. aprila se obeta čisto pravi gromko gorak festival z Sabot, Weeping minds of silence, Indegnity in No values. Duet SABOT sta Christopher Rankin na basu in Hilary Binder na bobnih. "/.../ iz dua nastane klasični rokerski trio, ki cvre take čez lihe ritme in dela tako umetelne salte, preskoke in aksle, da bi se milo storilo Čao Pičkam in Nomeansno in preostanku 2.2.2.7. Juhej. Bi si lahko mislili, da bo iz preostankov hardkora in samo iz ritem sekcije tekom desetletij nastalo tako razgibano in ojštro in gruvajoče in zvočno polno potomstvo?" (Jaša K. Kacin, Mladina 13, 2001)

Skupino SABOT je leta 1988 v San Franciscu ustanovila ritemska sekcija znamenitega punk-folk tria FORETHOUGHT. Od takrat naprej SABOT ostaja inštrumentalen duo v izvirni zasedbi. V več ko desetletni karieri je duo izdal 10 albumov, knjigo ob desetletnici delovanja in večkrat obšel Severno Ameriko in Evropo (že kar nekajkrat je nastopil tudi v Sloveniji - nazadnje 28. marca 2001 prav tako v klubu Gromka). Tačas sta muzičista vnovič na trimesečni (docela samoorganizirani) evropski turneji, med katero ne zanemarjata niti najobskurnejših, odročnih krajev -- sta, skratka, vzor socialno-umetniško-popotniške empatije. Leta 1999 sta se podala tudi na Daljni in Srednji vzhod in tako igrala po Turčiji, Iranu, Pakistanu in Kitajski (gl. izčrpen dnevnik na njuni spletni strani!). Od prve polovice devetdesetih Chris in Hilary bolj ali manj živita in delata v Taboru na Češkem, kjer sta ustanovila sila aktiven center za kulturno izmenjavo po imenu CESTA. Več podatkov o CESTI in duetu SABOT nahajate na spletnem naslovu www.cesta.cz.

Trio WEEPING MINDS OF SILENCE prihaja iz Bloisa (Francija). Igrajo jako dopadljiv in poskočen emo, ki na trenutke spominja na Fugazi, spet drugič na Moss Icon ali privleče misel na nemške Monochrome. Njihova glasba, kot tudi naslov zadnje male plošče, pa prihaja s planeta Sa(ch)aren.

Bolgarska old school hardkor zasedba INDIGNITY obstaja od leta 1995. V tem času so izdali dve plošči ter se lahko pohvalijo z nastopi s skupinami Murphy's Law, Neural Booster, Hitman in T-error.

NO VALUES ne vedo točno, ali bi se imeli za stare ali mladorasle hardkorovce, sestavlja pa ga polovica benda INDIGNITY.