v rubriki dogodki:
.. / / / 11.06.2002

David Byrne v ljubljanskih Križankah

17. junija bo David Byrne v ljubljanskih Križankah predstavil zadnji album Look into the Eyeball (2001) in mnoge skladbe s svoje dolgoletne kariere. Byrne je zaslovel kot frontman novo valovske skupine Talking Heads, s katerimi je bil letos vpisan tudi v Rock and Roll Hall of Fame.

Pri Govorečeglavcih je bil vokalno in glasbeno vodilo, krivimo ga pa tudi za zimzelene pesmi Psycho Killer, Once In a Lifetime, Burning Down the House, Road to Nowhere in druge. V petindvajsetletni karieri so izdali osem studijskih albumov, Byrne pa se je za časa TH spoznal z Brianom Enom, ki je sodeloval na nekaj albumih kot producent, soavtor pesmi in glasbenik.

Eno in Byrne sta leta '81 izdala solo projekt My Life in the Bush of Ghosts, brilijantno mešanico elektronike in glasbe tretjega sveta. Od takrat se je Byrne vse bolj posvečal solo projektom, sodeloval je pri raznih glasbenih projektih (med drugim tudi s skupino The B-52's), aktiven je bil kot režiser, pisatelj, konceptualni umetnik. Kot sam pravi je državljan sveta ("citizen of the world"), leta 1989 pa je ustanovil alter-pop-world-music založbo Luaka Bop, kjer domujejo izvajalci kot so Los de Abajo (v Slovenijo spet prihajajo 13. julija), Zap Mama, Susana Baca, Si*Se, Tom Ze, Geggy Tah in drugi.

Lani je kot rečeno izdal svoj zadnji album, v ponedeljek 17. junija pa se bo ustavil v ljubljanskih Križankah.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

David Byrne v Krizankah - thumbnail

David Byrne v Krizankah