v rubriki dogodki:
.. / / / 15.02.2005

Samostalni referenti v Orto klubu

Samostalni Referenti, ki prihajajo iz Beograda, so se prvic zbrali že pred več kot desetimi leti, vendar lahko za njihov uradni nastanek štejemo leto 1996, ko so začetnemu preigravanju punka ob prilivu novih članov kmalu primešali še ska. Na njihovo delovanje imajo največji vpliv britanski punk (The Clash, Sham 69, Blitz) ter predvsem nemška in španska ska šola (Skaos, Skalariak, Skaparapid). V Orto klub prihajajo 24. februarja letos.

Prva leta so bila predvsem v znamenju iskanje prave zasedbe in prvih korakov v glasbeni industriji. Leta 1999 so tako posneli svoj prvi demo z dvanajstimi pesmimi in videospot, s katerim so si priborili pozornost založbe Round Records, za katero naj bi izdali svoj prvenec. Zgodba se je zaključila le dva dni pred pričetkom snemanja. Razlog je bila zahteva založbe, naj skupina spremeni besedila, saj ta naj ne bi bila po godu tedanjemu sistemu. Fantje so se temu uprli, kar jih je dodatno notranje poenotilo, dokazuje pa tudi njihovo trdno vero v to kar počnejo. Takrat je bila rojena tudi njihova končna sestava, v kateri je prisotna poleg kitare, basa, bobnov, trobente in pozavne še violina.

Skupina je v skoraj desetletju obstoja izdala tri albume, najprej dva v samozaložbi, istoimenski prvenec ter 2 Minuti Mržnje, v letu 2002 pa jima je sledil še Asfalt U Krvi, Beograde Dobaro Jutro!. Prisotni so tudi na nekaj kompilacijah, našemu poslušalstvu pa so verjetno znani tudi po gostovanju na pri nas izdani kompilaciji Ska Factor Pozitive.

Samostalni Referenti so za popularizacijo ska-ja v SCG naredili ogromno in predstavljajo mladim glasbenikom odličen vzor. Poleg tega, da skladajo odlično glasbo so zelo zvesti tudi svojim idejam, katere črpajo iz rude boy, traditional skinhead in punk gibanj. Imajo se za anti-političen bend, čeprav in ravno zato, pa je tema številka ena v njihovih besedilih prav politika in težave s katerimi se ukvarja družba. Delujejo v DIY duhu. Kar so naredili in dosegli je delo njih samih in njihovih prijateljev.

Do danes so is oder delili s skupinami kova Atheist Rap, našimi Elvis Jackson, Direktori, Lost Propelleros in ostalimi. Med drugim so bili organizatorji in sodelujoči na prvi dveh ska festivalih na YU ozemlju, igrali pa so tudi na drugih pomembnih festivalih kot je recimo Exit. Veliko so k njihovi prepoznavnosti pripomogli tudi videospoti, med katerimi je bil najuspešnejši Toreador, ki je na TV B92 prilezel do drugega mesta in tudi sicer postal velik hit.

Samostalni Referenti nastopajo pri nas prvič (videli jih boste 24. februarja 2005 v Orto klubu), obeta se nam odličen koncert, poln dobre glasbe in pozitivne energije. Vstopnina na koncert znaša 800 sit.

Tomaž Berginc

Samostalni referenti - thumbnail

Samostalni referenti