v rubriki dogodki:
.. / / / 21.04.2004

Seeed prihajajo v Ljubljano

Samo še dober teden dni nas loči do gostovanja berlinske dancehall / reggae atrakcije Seeed, 11 članskega komandos kolektiva, dobitnika kar treh glasbenih nagrad Echo. Koncert bo v četrtek 29.aprila v ljubljanskem Media Parku (Kranjčeva 20, pri Pop TV)..

Za dodatni program bodo poskrbeli RADYOYO selektorji Pier / Shine / Fu / Mehounee ki bodo predstavili drugi del Roots In Session::Kuskus mix cede, v vlogi warmup DJja pa se bo predstavil BOYZI.

...ZGODOVINA
V poznih 90ih je Nemčijo preplavil dancehall in reggae, in povsed je bilo slišati značilne jamajške zvoke. Hamburg, ki je veljal za dancehall prestolnico, je zamenjal Berlin. Vsak vikend so se zgodili vsaj trije partiji, jamajški zvezdniki pa so na berlinskih odrih postali stalnica. V izobilju radijskega/tv supporta in rednih klubskio/festivalskih dogodkov je manjkalo samo eno: lokalen band, ki zmore igrati dancehall v živo. In tu se začne zgodba o SEEED.

Pierre Baigorry z umetniškim imenom Enuff je od zgodnje mladosti igral v različnih berlinskih bandih. Njegov zadnji projekt v dolgi seriji visokih upov in strmih padcev je bil CPS - hiphop band iz turškega predela Kreuzberg. Počasi se je že naveličal neprestanega zavračanja in bil tik pred tem, da obesi profesionalno glasbeno kariero na klin.

...BRILIJANTNA IDEJA
Bilo je l.1998 in bližal se je berlinski masovni glasbeni spektakel 'Carnival of Cultures'. Enuff je prišel na brilijantno idejo formirati mobilno reggae enoto komandosov po vzoru marching bandov iz New Orleansa - vendar band ni imel namena igrati drugorazrednih neworleanških pleh zvokov, ampak pristen reggae in dancehall. Izdelali so si svojevrsten zvočni tovorjnjak s popolnim soundsystemom in mobilnim studijem in band je bil pripravljen odigrati koncert v živo kjerkoli in kadarkoli. Fantastični ideja se Pierre ni mogel upreti čeprav danes pravi, da je bilo vsem jasno da tak projekt ne more preživeti. Ampak za člane banda je bilo dosti bolj bistveno da igrajo - za zabavo, brez pritiskov, brez misli na koncerte, brez namena snemanja singlov.

...BAND
V bandu sta bila poleg Enuffa vse od začetka tudi vokalista Eased in Ear, DJ Illvibe, klaviaturist Reibold, bobnar Based, kitarist Rudeboy Rudy, basist Tobsen, trombonist Jerome Bugnon, saksofonist Moritz Delgado in edini jamajčan v bandu, tolkalist Alfi Trowers.

...SEEED ZVOK
Zgodnji Seeed zvok je bil baziran na izvajalcih kot so Lee Perry, Max Romeo in Bob Marley, njihova posebnost pa kombiniranje elektronskih in live instrumentov, kombinacija dancehall, reggae in hiphop vplivov ter ne eden, ampak kar trije energetični in zelo posebni frontmani, ki so hitro izumili takoimenovani in zelo unikatni SeeedSpeak - kombinacijo bolj tekočih nemških besed z jamajškimi in angleškimi.

...KARIERA
Na dobrodelnem koncertu 'Yaam' so prvič igrali pred večtisočglavo množico in poželi ovacije -jasno je postalo, da je vredno vztrajati. Naslednji meseci so bili polni trdega dela in vaj, in zajebanstski amaterji so se hitro razvili v profesionalne glasbenike.

Njihova glasbena pot je hitro postajala kariera in na njihovi prvi izdaji, EPju 'New Dubby Conquerors' je bil poleg ostalih tudi 'Yaam' - komad, ki je z močnim vplivom južno afriškega dancehalla nakazoval kam gre glasbena usmeritev kolektiva Seeed.
Čeprav band v tistem času še ni veliko nastopal, so se ob izidu EPja pojavili kot predskupina legendarnemu jamajškemu glasbeniku Buju Bantonu in istega leta tudi nastopili na prvem festivalu, 'Summer Jam' ki so mu sledili še drugi pomembni reggae in hiphop dogodki.

Samo tri mesece za prvim je izšel drugi EP 'The Tide Is High' in nemški glasbeni industriji je postalo kristalno jasno, da se pripravlja nekaj velikega. Jeseni je po berlinskih klubih med strogo izbranimi DJji začel krožiti single, ki je pomenil prelomnico - 'Dickes B' je postala neke vrste berlinska himna ki je kmalu našla pot tudi na lestvice. Komad je bil takojšnji hit po vsej Nemčiji in Seeed so postali fenomen.
Maja 2001 je izšel prvi album 'New Dubby Conquerors' ki se je na uradni nemški lestvici albumov trdno zasidral za dolge mesece in bil do danes prodan v nekaj več kot 130.000 izvodih.
Release party je v centru Berlina povzročil masovni prometni zastoj in na vsakoletnem brezplačnem open air koncertu 'Fete de la Musique' so Seeed privabili daleč največjo množico 10.000 poslušalcev. Vse je kazalo, da jih nihče ne more ustaviti. In potem se je zgodilo - Enuff je konec 2001 resno zbolel in Seeed so bili za nekaj mesecev prisiljeni prenehati z vsemi aktivnostmi. Odpovedali so polovico turneje vendar tik pred premorom z jamajškim izvajalcem Anthony B-jem še uspeli posneti 'Waterpumpee', komad ki je izšel na istomenskem EP-ju in bil poleg izjemnega sprejema v Nemčiji deležen tudi neverjetne popularnosti v Trinidad Tobagu kar se do takrat ni posrečilo še nobenemu nemškemu dancehall bandu.

Marca 2002 so Seeed prejeli prestižno nemško glasbeno nagrado Echo v katogoriji Best German Newcomer in vrnitev na koncertne odre je bila napovedana za september. Popolnoma razprodan koncert v gigantski berlinski Areni je bil deležen tudi neposrednega radijskega prenosa in tako obiskovalci kot strokovna kritika so se strinjali da je bil to najboljši reggae koncert v Berlinu vse od Marleyjevega triumfalnega koncerta pred 20 tisočlavo množico.

...MUSIC MONKS
Lansko leto je sledil še 'Music Monks', drugi samostojni LP, ki so ga Seeed pripravljali skoraj v različnih nemških studijih in se med snemanjem ustavili tudi na Jamajki kjer so posneli duet z eno vodilnih jamajških ženskih reggae vokalistk Tanyo Stephens. Glasbeno produkcijsko stran albuma so prevzeli sami in Pierre je ob pomoči sodelavcev ponovno ustvaril povsem specifičen in predvsem zelo plesen Seeed zvok.

Veliko energičnega dancehalla, veliko izjemno sproščenega roots-reggaeja, precej hiphopa in nekaj malega elektronike so elementi, ki v kombinaciji z unikatnim in univerzalnim izrazoslovjem tvorijo značilen in zelo poseben Seeed zvok.

V pičlih 36 mesecih je ta dolga leta podcenjeni berlinski kolektiv postal dvakratni dobitnik nagrad Echo, eden najbolj prodajanih nemških bandov in največja dancehall atrakcija v vseh germansko govorečih deželah in širše.

Danes so Seeed redni gostje na velikih evropskih open air dogodkih tipa Splash, Bizarre, Hurricane, Southside, Sunsplash in Berlinova.

Album Music Monks bodo 11 članski Seeed v živo predstavljali na svojem prvem in edinem nastopu v Sloveniji, na koncertu ki bo v četrtek 29.aprila v ljubljanskem Media Parku.

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

Seed v Ljubljani - thumbnail

Seed v Ljubljani