v rubriki dogodki:
.. / / / 09.04.2003

Sfiltrom promovirajo drugi album v KUDu

Ljubljanska skupina Sfiltrom Vas ob izidu svoje druge plošče s podnaslovom Nekoč boš srce Ljubljane vabi na promocijski koncert, ki bo v Kudu France Prešeren v četrtek, 17. aprila 2003 ob 22. uri.

Ljubljanska skupina Sfiltrom kljub precej klasični rockovski zasedbi (vokal, kitara, bas kitara, klaviature, bobni) že od vsega začetka - ustanovljena je bila novembra 1995 - poskuša preseči in nadgraditi standardne obrazce rockovske glasbe in se pri tem čim manj naslanjati na kakršnekoli vzornike. Vodilo skupine vseskozi predstavljajo kvaliteta in ustvarjalnost, inovativnost in lasten zvok, doseči čim več v okvirih, ki jih ponuja rock glasba in se hkrati izogniti glasbenemu larpurlatizmu ter ohraniti vsebino. Glasbeni holizem in odprtost v vse smeri se izražata v zvoku skupine in slogu igranja, ki sta prav gotovo nekaj posebnega.

Skupina Sfiltrom je svojo prvo ploščo z naslovom Otroci bogov izdala aprila 2000 in posnela dva videospota za pesmi Gozdovi in Umetni raj. Režiser obeh je bil Jure Meden.

Konec novembra 2002 je v zasedbi prišlo do pomembne spremembe. Zaradi kreativnih nesoglasij je skupino zapustila vokalistka Breda Božič, namesto nje pa je članica Sfiltrom postala Diana Filipović, novo ime v slovenskem glasbenem prostoru.

Oktobra 2003 so Sfiltrom začeli s snemanjem svoje druge plošče, producentsko krmilo pa je prevzel "razvpiti" Peter Penko. Prihajajoči album se od prvega radikalno razlikuje tako po zvoku, kot tudi po zrelosti samega glasbenega gradiva na plošči. Osnovne ustvarjalne smernice skupine ostajajo sicer iste, vendar pa so člani zasedbe starejši in (upati je) tudi bolj zreli, kar naj bi se odražalo v njihovi glasbi. Na plošči je enajst žanrsko precej raznolikih pesmi, skupni imenovalec pa vsekakor ostaja izrazita večplastnost glasbe. Zvok je - kot posledica produkcije Petra Penka - sodobnejši in v dobršni meri začinjen z elektronskimi vložki in efekti ter tako predstavlja še eno pomembno spremembo.

Zasedba je že posnela videospot za prvi singel z nove plošče. Vizualizacijo skladbe Tek je zaupala priznanemu režiserju Tomažu Štruclu. Rezultat sodelovanja si lahko od 9. aprila dalje vsak dan ogledate na lestvici Videospotnice.

Zasedba:
- Diana Filipović (vokal)
- Jaka Jarc (bas kitara)
- Marko Klemenčič (klaviature)
- Boštjan Narat (kitara)
- Robert Rebolj (bobni)

Dodatne informacije, fotografije, videospoti, mp3-ji, zgodovina skupine ipd. so na voljo na spletni strani www.sfiltrom.net.

Še enkrat vljudno vabljeni v Kud France Prešeren, kjer bodo po koncertu na voljo tudi prvi izvodi še sveže natiskane plošče skupine Sfiltrom!

KUD F.P.

Sfiltrom - thumbnail

Sfiltrom