v rubriki dogodki:
.. / / / 05.05.2003

Slovaška zasedba Abuse na Metelkovi

V četrtek, 8.5. se bo ob 22. uri na lokaciji Channel Zero, AKC Metelkova mesto odvijal koncert slovaške skupine Abuse. Vodja zasedbe Abuse je Vlado Durajka. V začetku devetdesetih je ustanovil etno ambientalni projekt Sundown, nato se je pridružil elektro/crossover/electrobody korporaciji The Tribe Comps, ki je izdala demo z naslovom Heat. Po vrnitvi iz Londona je začel uresničevati bolj jasno idejo o glasbi, ki jo je želel ustvarjati. Izdal je demo EP Prozac, ki je bil še vedno bolj usmerjen k electrobody glasbi, a je že razvijal korenine današnjega Abuse zvoka. Zatem je izdal še prvenec Silt, kateremu sta se na koncertih v živo pridružila še glasbenika na kitari in basu.

Vlado je deloval v Bratislavi in pretežno nastopal samostojno, med drugim tudi na največjem slovaškem festivalu Pohoda. To obdobje je zapisano na demo EP-ju 4th Floor sinking, ki je bil izdan leta 2001.

Jeseni 2002 je izdal prvi uradni EP Sleepless, pri založbi Deadred Records, ki je bil deležen pozitivnih medijskih odzivov. K sodelovanju je Vlado povabil še basista Martina Turzika in bobnarja Alexa Kreybiga. Njihovi nastopi so postali še bolj energični in spremljali so tudi češko eksperimentalno gledališče M.U.T iz Prage. Skupaj Abuse ustvarjajo unikatno zmes elektronskega zvoka in živih instrumentov, ki jo popestrijo tudi z vizualno spremljavo-ambientalno orientirana plesna glasba, ki jo dopolnjujejo valovi hitrejših in energičnih glasbenih vložkov in posameznih skladb. Mediji jo imenujejo IDM ali Intelligent Dance Music.

Pred in po nastopu Abuse-a pa se boste lahko podali drum'n'bass vode. Ogrela vas bo DJane Priss, po koncertu pa sledijo še: stari znanec DJ Van Alec ter obetavna in znanja željna novinca DJ Dante in DJ Jam!all, ki sta se prejšnji teden predstavila v KUDu FP.

Entry: 800 sit

Več o skupini Abuse:
http://www.abuse.sk
http://www.deadrek.sk (založba)
http://www.tamizdat.org (distribucija)