v rubriki dogodki:
.. / / / 03.12.2003

Speedball Baby drugič pri nas

Ponedeljek, 15. 12. 03, Orto Klub, Ljubljana ob 22 uri - Speedball Baby so bend, ki ga je izredno težko vtakniti v enega od razpoložljivih glasbenih predalov. Vsekakor pa velja dejstvo, da so od samega začetka v letu 1992 s svojo glasbeno intenzivnostjo in inovativnostjo, ki jo je pobirala in nadgrajevala od vsepovsod - in to prav zares od vsepovsod.

V njihovi glasbi je čutiti tako blues Jona Spencerja, garažni rock Pussy Galore, glasbene eksperimente Honeymoon Killers, kot ljudskim množicam bližje naspidirane ritem newyorških punk bendov stare šole, umazanega bluesa, modernega jazza, filmske glasbe, vse skupaj pa podloženo s teksti - sodobnimi underground meditacijami in zgodbami, ki po vsebinski in estetsko formalni plati kažejo na tesno navezavo na poetiko ameriške beatniške literature (Burroughsa, Ferlinghettija, Kerouac, Bukowski ...).

Krog ljubiteljev glasbe Speedball Baby se vstrajno širi že od njihovega nastanka (menda so prvič nastopali na poroki nekega prijatelja leta 1992). Predvsem po zaslugi obeh ustanoviteljev punk pesnika Rona Warda in producenta/kitarista Matta Verta-Raya so Speedball Baby s svojo glasbeno intenzivnostjo in drznim balansiranjem na meji ekstremov in absurda ter preseganjem obstoječih glasbenih vzorcev v kratkem času uspeli prepričati alter kulture željnih ljubitelje v Ameriki in Evropi, v zadnjih letih pa tudi v Japonski.

In kdo sta obe osrednji, gonilni figuri benda Ward in Verta - Ray, ki sta po odhodu basistke Ali Smith v letošnjem letu ostala tudi edina iz prvotne zasedbe benda.

Pevec in avtor tekstov Ron Ward. Pesnik z diplomo iz politologije, ljubitelj beatniške literature, , pravega umazanega bluesa, be bopa, zgodnjih punk bendov...Je veteran newyorške in bostonske rock scene, pel je pri Crush, bil član Wobbly Organ, igral s sedanjimi člani Shellac, posnel bobne za Morphine in za solo ploščo vodje nekdanjih Real Kids Johna Felicea?

Kitarist in producent Matt Verta-Ray, je kot sin uslužbenca CIE preživel mladost v Turčiji, se najprej učil igranja na klavir, kasneje kitaro in bas, nakaj časa tudi pozavno. V času punk rocka je poslušal Gena Vincenta in Eddyja Cohrana, všeč mu je predvsem rockabilly in zabodeni način igranja Captaina Beefhearta, pa tudi Lester Young, Ornette Coleman, Marc Ribot? Igral bas v skupini Madder Rose. Fanatični ljubitelj vse glasbe avantgardnih korenin, preživljal pa se je tudi kot grobar in tiskar plakatov v Factoryju Andyja Warhola.

Na tokratni evropski turneji in na koncertu pri nas bodo Speedball Baby nastopili s povsem novo ritem sekcijo. Za bobni Speedball Baby po novem sedi Marcus Farrar, ki je sodeloval z bendi Antibalas, Sugarman Three, Spontane, The Reverand Vince Anderson in drugimi. Ali Smith, basistka, fotografinja in članico prvotne zasedbe, je najprej za nekaj časa nadomestila Jenny Decker, za njo pa Lick Lee (nekdnji član Enon, Butter 08, Skeleton Key, Russell Simmins Band), ki bo s skupino nastopil tudi v Ljubljani.

Bend pripravlja nov album, ki bo pod naslovom Beef Carpet Coctail zašel spomladi 2004 pri založbi In The Red Records. Pred kratkim pa so za špansko založbo Discos Alehop izdali malo z dvema novima pesmima Annie Anytime in Hey Shine in s tremi odličnimi glasbenimi gosti: Mickom Collinsom (Gories, Dirtbombs), Christino Campanello (Parker and Lily) in Ali Smith. Spomladi pa bo izšla tudi plošča zasedbe The Oubliettes (skupni glasbeni projekt Ali Smith in Matta Verta-Raya).

The Speedball Baby bodo predstavili svojo novo ploščo The Blackout (In The Red Records) v ponedeljek, 15. decembra v Orto Klubu v Ljubljani. Pričetek ob 22 uri.

FV

Speedball Baby (foto Brooke Williams) - thumbnail

Speedball Baby (foto Brooke Williams)