v rubriki dogodki:
.. / / / 27.02.2002

KUD France Prešeren predstavlja: Mammoth Volume

Skupina Mammoth Volume je bila prebujena v življenje leta 1996 v Lysekilu na Švedskem, ko se je bratoma, bobnarju Nicklasu in vokalistu Jörgenu, ter kitaristu Danielu, pridružil basist Kalle. Tako je nastala zasedba, ki prisega na trši retro-rock 70-ih let, pomešan z eksperimentalnimi zvoki slonečimi na vplivih skupin kot so Black Sabbath, Deep Purple in Rainbow, Mike Oldfield, Yes, Budgie, King Crimson in Mahavishnu Orchestra.

Album z naslovom A Single Book of Songs je že tretja izdaja, ki so jo švedski rokerji izdali pri ameriški založbi The Music Cartel, katere zanimivost je pravzaprav precej prefinjen izbor izdaj elektronske / harsh industrial ter stoner rock glasbe.

Pozornost ter pozitivne kritike so pritegnili že s predhodnima izdajama, s katerima so postregli z domiselno in prominentno rock'n'roll predstavitvijo; označili so jih kot "Stoner Rock za matematike", ali kot je bilo zapisano v Metal Hammerju: "Diverse enough for the thinking person and heavy enough for everyone else to get off on."

Drugi vplivi, ki stojijo za Mammoth Volume, pa so tudi drugačne narave; kot sami pravijo, je treba glasbi dodeliti tudi pomen, če seveda le-ta izhaja iz čustev, vezanih na določena doživetja in miselnosti članov.

Z novim albumom skupina nadaljuje z izražanjem njihove neobvladljivih strasti in podiranjem kreativnih meja, kar se na CD-ju preliva med težjimi rock riffi, klaviaturnimi vložki, čistimi vokali ter celo tolkalskimi vložki, vcasih nekoliko spominjajoč na The Doors in Deep Purple; ali pa akustična sekvenca s kitaro, ki zveni kot sitar; moč je prisluhniti tudi težjim simfoničnim vložkom ter koncertnim posnetkom, izdanim na novem na albumu.

A Single Book of Song definitivno prikazuje Mammoth Volume kot dovolj zrelo zasedbo, ki svojemu že specificnem zvoku dodaja svež glasbeni pridih, to pot z več klaviaturami in manj distorzije.

Kot predskupini Mammoth Volume bosta nastopili ljubljanski zasedbi Kramfid in Pussyfinger.

Za Kud France Prešeren

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

MV - thumbnail

MV