v rubriki dogodki:
.. / / / 23.01.2004

Speedbuggy v Ortu

Oba odpadnika, tako Hank Williams kot Sid Viscious bi bila ponosna! Koncert Speedbuggy to nedeljo, 25.1.2004 v Orto Klubu v Ljubljani, ob 22.oo uri. Intervju pred koncertom lahko poslušate na Radiu Študent v nedeljo, 25.1.2004 ob 18 uri.

Za razliko od večine sodobnih punk bandov, ki "razvijajo" žanr tako, da trem akordom pritikajo skrečanje, semplanje in druge hip hop elemente, so se Speedbuggy pri snovanju svoje različice punka naslonili na avtentično ameriško kavbojsko glasbeno tradicijo. Z izredno lahkoto cepijo ameriški country na punk rock (in obratno) in preigravajo Hank Williamsa ali Johnnyja Casha (seveda na svoj punky način) in mularija se ob njihovih izvedbah starih county balad meče z odra med publiko kot v najboljših punk časih.

Speedbuggy so dokazali, da so trenutno eden najboljših country punk bandov, ki se napajajo pri klasični ameriški country tradiciji (George Jonesa, Tom Petty, Buck Owens) in pijanskih napevih Merla Haggarda. Njihova tretja plošča Cowboys and Aliens je nastala tako, da si je bend izposodil star El Dorado kadilak in se odpravil na dolgo ameriško-mehiško turnejo. Z dvema akustičnima kitarama in hladilnikom polnim piva so se odpravili iz Los Angelesa proti Mehiki, nastopali v zanikrnih, cenenih motelih, igrali v divjih mestih kot so Durango in Cuidad Juarez, prepotovali Teksas in turnejo zaključili z daljšim postankom v Humming Bird Hotelu, nemarnem bordelu v New Orleansu.

Pred Cowboys and Aliens so Speedbuggy leta 1997 izdali svoj prvi album Hardcore Honky Tonk za založbo Grega Hetsona (člana Bad Religion in Circle Jerks) Porterhouse Records. Komad Country Song s te plošče je za svoj film Boogie Boy leta 1998 uporabil dobitnik Oscarja in producent filmov Pulp Fiction in Killing Zoe Roger Avary. Istega leta so za Man's Ruin Records izdali vinilno ploščo s punk rock verzijami pesmi Georga Jonesa in Bucka Owensa. Plošča opremljena z ovitkom, ki ga je izdelal sam lastnik založbe Frank Kozik, je bila v celotni nakladi 3000 izvodov razprodana prek koncem leta (plošča je bila kasneje ponatisnjena v CD verziji). Uspešnosti in odmevnosti prvih dveh plošč so sledile obsežne ameriške turneje z velikimi imeni ameriške punk rock scene - nastopali so z Bad Religion, Deadbolt, Circle jerks, NOFX, Gun Club, L7, Dwarves, Joe Doe, Big Sandy and His Fly Right Boys. Speedbuggy so se v kratkem času povzpeli med najboljše, čeprav redke, a nič manj odlične cow-punk bande in izvajalce kot so Supersuckers, Blood On the Saddle, Mike Ness (ex Social Distortion), Reverend Horton Heat.

ČLANI:

Don "Mad Dog" Rutherford - Guitar
Timbo - Vocals, Guitar & Mandolin
Brady Sloan - Bass & BG Vocals
Chris Forrest - Drums
Gregg "Elroy" Mc Mullen - Pedal Steel

www.speedbuggycowpunk.com

Speedbuggy - thumbnail

Speedbuggy