v rubriki dogodki:
.. / / / 28.03.2005

Joe Cocker v Ljubljani

V nedeljo, 22. maja, dva dni po svojem 61. rojstnem dnevu, bo v Hali Tivoli nastopil legendarni pevec Joe Cocker. Lastnik enega najznačilnejših glasov v zakladnici rock zgodovine se bo slovenski publiki vnovič predstavil v okviru evropske turneje, na kateri predstavlja svoj zadnji album Heart & Soul.

Joe Cocker je v splošno svetovno zavest vstopil z nastopom na festivalu Woodstock, kjer je množica obnemela nad svojevrstno izvedbo pesmi With A Little Help From My Friends The Beatles.

Z omenjeno priredbo je najprej osvojil občinstvo v Veliki Britaniji, raskav glas neverjetnih razsežnosti pa je pred pol milijona ljudi dosegel in osvojil tudi ameriške glasbene sladokusce in tiste bolj povprečne glasbene poslušalce.

Omenjena pesem in nastop sta bila nedvomno prelomnica v karieri v Angliji rojenega pevca, ki je svojo glasbeno kariero začel v začetku šestdesetih pod umetniškim imenom Vance Arnold.

Prva leta delovanja niso bila posebej uspešna, so pa pomenila izvrstno pripravo na danes skoraj 40 let trajajočo kariero Joea Cockerja.

V njej je pevec prehodil tipično pot rockovske zvezde. Od neverjetnega uspeha ob koncu šestdesetih let, preko težav z alkoholom v sedemdesetih, do uspešnega in plodnega nadaljevanja glasbene poti, ki ga je napovedala romantična balada You Are So Beautiful.

V osemdesetih in devetdesetih je nadaljeval z uspešno glasbeno kariero, ki še vedno traja.

Danes glasbena javnost pozna Joeja Cockerja po številnih klasikah, naj bo to v rock, soul in tudi pop glasbi. Njegov značilni glas je še vedno močan in prodoren.

Joe Cocker pravi, da bo na odru vztrajal, dokler se bo zabaval in prejemal pozitivno energijo s strani obiskovalcev njegovih koncertov.

Tokratni koncert Joeja Cockerja v Hali Tivoli bo že četrti v Sloveniji. Domači glasbeni odjemalci že vedo, da so njegovi koncerti enkratno glasbeno doživetje, ki ustrezno dopolnjujejo studijski material.

Zavedajo se tudi, da je silna redkost v živo videti prekaljenega glasbenega mačka, ki bi v svojem repertoarju premogel toliko glasbenih klasik.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Joe Cocker - Heart & Soul - thumbnail

Joe Cocker - Heart & Soul