v rubriki dogodki:
.. / / / 22.01.2004

Šumski in Mance v Menzi pri koritu

Skupini Mance in Šumski se bosta v petek, 23.1., mudili v Menzi pri koritu na Metelkovi. Bend Šumski prihaja predstavit nov album z naslovom "RONIOCI" (2003, Zvuk Močvare). Eden od najupornejših in izrazitejših hrvaških bendov je izdal svoj četrti album.

Album RONIOCI je zrelo in kompaktno delo, nastalo kot srečna združitev originalne glasbe, zanimivih aranžmajev ter odlične produkcije in ne nazadne dizajna ovitka. Besedila 10 novih pesmi prinaša intimen občutek ugodnosti kot tudi domiselne igre besed in asociacij.
Skupino Šumski sta v začetku leta 1991 zasnovala Kornel Šeper in Marin Juraga. Zvok, ki so ga tedaj ustvarjali dve akustični kitari in boben, na katerega je igralo dekle, je bil hrupen, neartikuliran in težak. Ko se jim je istega leta pridružil Javor Jeić Šumski, so počasi ustvarili zvok, ki je v tem obdobju postal njihov zaščitni znak, opisali pa bi ga lahko kot spoj etno motivov, dadaističnih kolažev, filmske glasbe, še posebej glasbe iz animiranih filmov, vse to pa je bilo prevlečeno s slojem hrupa in umeščeno v konture pop skladb. Leta 1993 izide prvi album "Lov na vile" (MC, Kekere Aquarium), ki daje presek na prva tri leta dela skupine. Javor Jeić zapusti skupino v začetku leta 1992. Šumski medtem menjajo nekaj bobnarjev ter igrajo na Hrvaškem in v Sloveniji. Leta 1995 izide novi album ?Safari? (MC, Kekere Aquarium), leta 2000 pa ?Baba spava? (CD, Kekere Aquarium). Ob koncu leta se skupini pridruži novi bobnar Viktor Krasnić.

Mance - "dobri duh Močvare" je definitivno eden od hrvaških glasbenikov z veliko domišljijo in originalno glasbo, ki nam, po treh letih diskografske pavze, prihaja predstavit, svoj najboljši album "Melodije sobe i predsoblja". Mance pri tem albumu gre korak naprej od dosedanjih albumov, saj je to delo mnogo bolj zrelo in kompleksnejše od prejšnjih. Prvič se v večji meri pojavljajo razen kitare tudi drugi inštrumenti.
V 50 minutah glasbe nam Mance ponuja kolaž svojih doživetih zgodb, skic in ambientov, medtem ko se intimni in melanholični občutek vleče skozi album, ki vsebuje neizbežne in nepričakovane momente. Na albumu dominira njegovo sugestivno petje in izgovarjanje stihov, ki so kot vedno v določeni meri plod trenutne improvizacije, ampak sugestivno igranje akustične kitare ga tokrat predstavlja kot izvrstnega instrumentalista.
Mance je v štirih dneh posnel okrog štiri ure glasbe, na novem albumu pa so izbrani najboljši momenti. Vse je posneto v sobah, najboljšem mogočem prostoru za njegovo glasbo. Strukturo pesmi so obogatili gostujuči glasbeniki z diskretnimi minimalistični začimbami, uporabljajoč trobento, saksofon, sintesajzere in razna tolkala, delno vzetih iz kuhinj. Poleg Mancea, so igrali tudi: Igor Pavlica (Haustor, Jinx, Cul De Sac), Damir Prica Capri (Haustor, Cul De Sac, Pink Noise Quartet, De Reizende Verkoper,...), Hrvoje Nikšić (Kukuriku Street, Šumski, Tena Novak) i Viktor Krasnić (Šumski, Zli Bubnjari).