v rubriki dogodki:
.. / / / 01.03.2004

Sylvie Courvoisier: Abaton v Cankarjevem Domu

V četrtek 11. marca 2004 ob 20.30 bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopila Sylvie Courvoisier (Sylvie Courvoisier, klavir; Mark Feldman, violina; Anja Lechner, violončelo).

Beseda abaton izhaja iz stare grščine in med drugim označuje poseben prostor v templju, "v katerega smejo vstopiti samo povabljeni izbranci"; prostor, v katerem izbrance obiščejo vizije in navdih ali se jim povrne zdravje. Abaton je tudi ime tria in dvojnega albuma izjemno nadarjene skladateljice in odlične improvizatorke Sylvie Courvoisier. Trio, v katerega člana sta poleg Sylvie Courvoisier še Mark Feldmana in Erik Friedlander, je bil ustanovljen leta 1998 v New Yorku, od tedaj pa uspešno nastopa na številnih koncertih in festivalih v Evropi in ZDA (Festival v Davosu v Švici, La Biennale Venice v Italiji, v newyorškem Merkin Hallu, CAC v New Orleansu itn.).

Dvojni album Abaton, ki zanika žanrske opredelitve, je razdeljen na dva konceptualna dela: prva plošča s podnaslovom Štiri skladbe predstavlja glasbo Sylvie Courvoisier, na drugi pa najdemo 19 improvizacij, skupno glasbo, ki so jo ustvarili Sylvie Courvoiser, Mark Feldman in Erik Friedlander. Album je zasedba predstavila na številnih koncertnih odrih stare celine in v ZDA, zdaj pa bomo lahko v ta glasbeni tempelj vstopili tudi v Ljubljani.

"... dejstvo, da je glasba Sylvie Courvoisier estetsko lepa, čutna in skrivnostna obenem, je le še en dokaz o njeni izredni skladateljski nadarjenosti. Trio njeno glasbo izvaja, kot bi jo ustvarjal iz zraka, in to je občudovanja vredno. Abaton je krona dosedanjega ustvarjanja Sylvie Courvoisier in zasedba se z njo podaja v območja novih možnosti, kar dokazuje, da se klasična glasba in improvizacije lahko prenovijo v še neslutenih oblikah. Morda Abaton označuje enega pomembnejših trenutkov leta 2003 za novo klasično glasbo. " (Thom Jurek, All Music Guide)

Sylvie Courvoisier
je Švicarka, ki živi in dela v New Yorku. Sklada za koncerte, radio, ples in gledališče. Kot pianistka in improvizatorka igra in snema z različnimi znanimi glasbeniki. Lahko jo slišimo na zadnji različici Zornove Cobre, še posebno odmevna pa sta bila njen duo z violinistom Markom Feldmanom (pri nas se je nazadnje predstavil v kvartetu Charms of the Night Sky Davea Douglasa) ter album Ocre, ki ga je posnela s kvartetom, v katerem je tudi tubist Michel Godard. Kot solistka, vodja treh zasedb (trio Abaton, Kvartet in Ocre) ter kot sovoditeljica (Mephista, Passagio) redno nastopa na največjih svetovnih festivalih jazza in sodobne glasbe. Oktobra 2002 smo jo v okviru Jazz abonmaja lahko slišali v skupnem igranju s bobnarko in tolkalistko Susie Ibarra.

Cene vstopnic: 2700, 2000, 1350, 1200* SIT
* za dijake in študente

Za Cankarjev dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.