v rubriki dogodki:
.. / / / 08.12.2011 09:44

Riblja čorba spet prihaja v Ljubljano

V soboto, 17. 12. 2011 ob 21.00 bo Cvetličarno obiskala legendarna rock zasedba Riblja čorba na čelu z Boro Ðorđevićem. Skupina se je v zgodovino rock'n'rolla zapisala z uspešnicami, kot so Ostani đubre do kraja, Na zapadu ništa novo, Nemoj da ideš mojom ulicom, Volim, volim žene, Neču da ispadnem životinja, Amsterdam in mnogimi drugimi.

Riblja čorba obstaja že preko 30 let, a vseskozi koncertira po celem svetu. Dolgo in uspešno kariero skupine spremlja bogata diskografija: 18 studijskih albumov, 5 live albumov, 4 singel plošče in mnogo knjig.

Riblja Čorba je prav gotovo ena od skupin, ki je pustila močan pečat na ex-yu sceni, s tem ko je bila kar nekajkrat proglašena za skupino leta in z vsem kar je ustvarila v preteklih letih.

Leta 1978 se je Bora Ðorđević povezal s prijatelji iz skupine SOS (Miša Aleksić, Rajko Kojić in Miroslav Milatović Vicko) in ustanovil Ribljo Čorbo. 22. decembra istega leta so izdali prvi singel s pesmimi Lutka sa naslovne strane in On i njegov BMW, ki je takoj postal izjemno priljubljen.

Po objavi tega singla, se je Bora odločil, da skupina potrebuje še eno kitaro. Tako je v skupino prišel Momčilo Bajagić – Bajaga. V začetku leta 1979 so izdali že drugi singel, na katerem sta se znašli pesmi Rokenrol za kućni savet in Valentino iz restorana.

Ko so fantje zaključili s služenjem vojaškega roka, so se februarja 1981 lotili snemanja drugega albuma, ki so ga naslovili Pokvarena mašta i prljave strasti. Posebne omembe so vredne pesmi: Ostaću slobodan, Lak muškarac in Neke su žene pratile vojnike. Novembra je izšel tretji album Mrtva priroda, za katerega je Bajaga napisal Ja sam se ložio na tebe, vse druge bolj udarne pesmi pa so bile skupno delo vseh članov skupine.

Na albumu najdemo še: Ne veruj ženi koja puši Drinu bez filtera, Odlazak u grad, Na zapadu ništa novo, Pekar, lekar, apotekar, Neću da ispadnem životinja in Volim, volim žene. Prodanih je bilo rekordnih 500.000 plošč in Riblja čorba se je prebila na sam vrh jugoslovanske glasbene scene.

Plošča U ime naroda je izšla nekaj mesecev kasneje in postala najbolje prodajani koncertni album v dotedanji jugoslovanski zgodovini rocka. Peti album Buvlja pijaca in na njem so se znašle pesmi z bolj ˝družbeno˝ problematiko, kot so Slušaj, sine, Ja ratujem sam, Pravila, Kad ti se na glavu sruči čitav svet, pa tudi nepozabna Kako je lepo biti glup.

Leta 1984 Pozitivna geografija postane največji hit v državi. Ponovno gredo v studio in posnamejo Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju.

Riblja čorba je leta 1985 posnela album Istina. Zaradi pesmi Pogledaj dom svoj, anđele, Snage opozicije, Alo in Dvorska budala je založba Jugoton zavrnila izdajo, zato se je skupina vrnila k založbi PGP RTB. Takoj naslednje leto je sledila plošča Osmi nervni slom. Poleg Amsterdam, je bil udarni hit na plošči tudi Nemoj da ideš mojom ulicom. Februarja 1987 sledi plošča Ujed za dušu.

Desetletnico skupine so proslavili s kompilacijo Riblja čorba 10 in albumom Priča o ljubavi obično ugnjavi. Spet z novo zasedbo so posneli album Koza nostra, kjer se je kot gost pojavil tudi Džoni Štulić in skupina Azra. Album Labudova pesma je bil mišljen kot poslovilni album, a kasneje se je skupina odločila, da ne bo prenehala z ustvarjanjem. Niti z naslednjo ploščo Zbogom, Srbijo Riblja čorba ni dosegla večjega uspeha. Sledil je album Ostalo je ćutanje, hkrati pa je Bora snemal album Njihovi dani.

V začetku leta 1997 je bila Čorba na t.i. turneji Po slobodnim gradovima Srbije (Po svobodnih mestih Srbije), istega leta pa so izdali tudi kompilacijo Treći srpski ustanak. Sledila sta album Nojeva barka in Pišanje uz vetar. Leta 2003 je skupina izdala album Ovde, sledili pa so še trije deli Trilogije: Nevinost bez zaštite, Devičanska ostrva in Ambasadori loše volje. Zadnji album Minut sa njom so izdali februarja 2009.

Riblja čorba na spletu
www.riblja-corba.com
www.myspace.com/ribljacorbaband

Prodaja vstopnic na prodajnih mestih mojekarte.si: Petrol bencinski servisi, Mercator centri, M holidays poslovalnice, Kompas, BTC City hala A, Kompas Europark Maribor, Alpetour, Last Minute Center, turistično informacijski centri, www.mojekarte.si, telefonska prodaja 041 66 20 02

Vstopnice so v prodaji v prodajni mreži www.mojekarte.si

Cena vstopnic:
Predprodaja: 23,00 EUR
Na dan koncerta: 26,00 EUR

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Riblja čorba spet prihaja v Ljubljano - 17. decmbra jih bomo videli v Cvetličarni - thumbnail

Riblja čorba spet prihaja v Ljubljano - 17. decmbra jih bomo videli v Cvetličarni