v rubriki dogodki:
.. / / / 06.10.2004

Tenores Di Bitti v Cankarju

8. oktobra ob 20.30 bodo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopili Tenores de Bitti. Kraj Bitti v osrednji Sardiniji je proslavil znameniti kvartet Tenores Di Bitti Remunnu 'e Locu, ki je kariero začel v sedemdesetih in vplival na svetovno znane glasbenike, kot so Frank Zappa, Ornette Coleman, Lester Bowie in Peter Gabriel, pri čigar založbi Real World so izdali album leta 1996.

A capélla kvintet Tenores Di Bitti Mialinu Pira je nastal le leto prej in nadaljuje družinsko tradicijo, saj so nekateri člani Remunnu 'e Loco starši ali bratje treh članov Mialinu Pira.

Tudi nova generacija Tenorjev iz Bittija je takoj požela uspeh doma in v svetu. Nastopali so tako v Evropi in Aziji kot tudi v obeh Amerikah, največje priznanje pa so dosegli leta 2001, ko so bili izbrani za najboljšo glasbeno skupino na Sardiniji. Kdor spremlja sardinsko glasbo (širšemu občinstvu v Sloveniji je bila prvič predstavljena s koncertom pevke Elene Ledde in skupine Suonoficcina na prvi Drugi godbi leta 1985), ta podatek veliko pove o glasbeni vrednosti Tenorjev iz Bittija Mialinu Pira.

V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Slovenji. Več o tem na spletni strani Cankarjevega doma.

Za Cankarjev dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail