v rubriki dogodki:
.. / / / 30.08.2003

The Mars Volta na Metelkovi

V sobota, 6. septembra Buba-škuc v Gali hali na Metelkovi pripravljata koncert The Mars Volta s predskupino Manul. The Mars Volta (TMV) seveda niso v tukajšnjih logih nikakršni neznanci, saj smo jih že ujeli pri "opravilu". Sicer pa je njihova preteklost nadvse razvpita.

Skupino sta osnovala vokalist Cedric Bixler in kitarist Omar Rodriguez, ko sta v letu 2001 razpustila silno priljubljeno "alter" posadko AT THE DRIVE-IN (pri nas so godli dvakrat), ki so jih prenekateri videli kot drugo Nirvano. Drugi pol te zasedbe je (pod imenom Sparta) nadaljeval s poprejsnjim emo-corovskim stilom, Omar in Cedric pa sta si z nanovim pričetkom vendarle zaželela drugačnih glasbenih skušnjav. Sprva sta se s kompanjonoma Ikeyjem Owensom ter Jeremyjem Wardom polotila obstranskega projekta De Facto, koder so pobje zajadrali dubovskim tokovom naproti in se med evropsko turnejo, glej ga zlomka, usidrali tudi v naši ljubi prestolnici. Po dubovski infuziji je nekako dozorel čas za The Mars Volto. "Faktični" kvartet je vpeljal se dva člana (basistko Evo in bobnarja Jona), zamenjal kompas, ter se vrnil v čudoviti svet rocka.

Niso pa se The Mars Volta povrnili le k rocku, ampak so se na prvencu De-Loused In The Comatorium odpravili tudi lepo število let nazaj. Retroaktivno so obudili čase, ko se je na veliko govorilo o progresivnosti. Tedaj so bili konceptualni albumi in "neskoncne" skladbe nekaj povsem običajnega, danes je taksno početje skorajda samomorilsko. No, TMV so se postopili ravno tega in, paradoksalno, za svojo epopejo uporabili "komirano" stanje dobrega prijatelja, ki je skušal storiti samomor. Ta se je iz kome nato prebudil, vendar mu je namera uspela v drugo. TMV pa s telepatskim glasbenim popotovanjem v zavest v komo zapadlega prijatelja uspevajo že prvič, kljub temu, da na mnogih mestih proizvajajo podobne zvočne reliefe kot nekoč "sami oni" Led Zeppelin. Verjetno je k temu svoje dodal zaraščeni ljubitelj hard rocka, zloglasni producent Rick Rubin, čeprav sta za vse skupaj v prvi vrsti nedvomno odgovorna Cedric in Omar. Pri albumu De-Loused In The Comatorium sta imela prste vmes tudi Flea in Frusciante iz Red Hot Chili Peppers (z njimi in Queens of the Stone Age so TMV letos poleti igrali na veliki turneji po ZDA) , posnet pa je bil v Rubinovi "bajti", kjer so "paprikaši" pred leti spočeli mojstrovino "Blood Sugar Sex Magic". Nekaj nadnaravnega mora biti v tisti hiši, si mislimo, saj je TMV ratal primerljiv podvig. Plošča je živahna, ekspresivna in dovolj impulzivna, se zlasti, če vzamemo v obzir dejstvo, da se v bistvu precej nagiba k prog-rocku, ki je mnogokrat dosedaj navrgel brezplodno zlorabljanje nič krivih glasbil (in posledično mazohističnih poslušalcev). In smo pri paradoksu št. 2, kajti že vidim nasprotno stran, deklarirane "drugačneže", ki so se zaničljivo spakovali ob progresivnih bendih, kako bodo omedlevali in doživljali razodetje (najbrž bo kdo celo posegel po metodi "jaz in moje mednožje") ob predvajanju tele plošče.

"Zgodbe iz kome" so glasbeno delo, ki je visoko ambiciozno, saj The Mars Volta v razgibanih epskih pesnitvah vkup denejo art-rock, punk, blues, salso, sambo, psihedelijo in se kaj, vendar pri tem ne zvenijo ne prepotentno ne samozadostno. Slušni kanali so namreč podvrženi veličastnim, eteričnim zvočnim dražljajem, brez tiste "nadležne" nevrotičnosti, ki jo je bilo čutiti pri ATDI, res pa je, da je celotna stvar zdaj bolj bombastična, megalomanska. Zgodovinski vplivi so otipljivi, ampak ne do te mere, da TMV ne bi zmogli obstati na lastnih nogah. So kratkomalo posebni, taksna je tudi plošča, ki te premamlja s svojo nadzemeljsko čarobnostjo, dasiravno je tematika vsaj navzen mračna, z blagim pridihom smrti. "Napredne" rockerje so vselej povezovali bodisi z misticizmom bodisi z okultizmom, torej koketiranjem z onostranstvom, in zadnji dokaz so prav The Mars Volta. Za album De-Loused In The Comatorium so morali "žrtvovati" kar dva prijatelja; zvokovni manipulator Jeremy Ward je zaradi prevelike doze "odšel tja čez" tik pred izidom albuma.

Navkljub vsej tej neposredni povezanosti s smrtjo pa so njihovi nastopi se vedno preklemano "živi". Ne pozabite, da ste tudi vi! Zato bodite tam, ko se stemni.

Pred The Mars Volta bo nastopil murskosoboski trio Manul, člani kolektiva "Prekmurje Noise Conspiracy", izbranci letošnjega "Klubskega maratona" '03, ki se s svojo godbo podajajo v izobličene krajine post-rocka.

Karte bodo na prodaj le na dan koncerta, od 20:30 dalje. Rezervacije na buba@moj.net ali info@skuc.org.

Sam R. Voatl (prevod: S. Obretič)

 - thumbnail