v rubriki dogodki:
.. / / / 07.06.2004

The Pixies v Križankah

Legende alter-rocka konca osemdesetih in začetka devetdesetih Pixies prihajajo v Ljubljano 20. junija 2004. Po poročilu časopisa NME je njihov otvoritveni koncert turneje v londonskem Brixton Academyu bil najboljši v karieri. Skupina je skozi koncert predstavila celotni glasbeni opus, za konec pa ljubitelje nagradila še s tremi bisi. Upamo, da bo tako tudi v Ljubljani.

Po več kot desetih letih od razpada je prepirljiv četverec zakopal bojno sekiro, kar je omogočilo povratek vseh štirih originalnih članov na oder in na svetovno turnejo, v sklopu katere bodo nastopili tudi pri nas.

Pixies so začeli svojo kariero leta 1986 v Bostonu in že čez leto posneli EP z osmimi demo posnetki Come On Pilgrim. V sestavi Kim Deal (bas, vokal), Black Francis - njegovo pravo ime je Charles Michael Kitteridge Thompson IV. (vokal, kitara), David Lovering (bobni) in Joey Santiago (kitara). Čez leto, leta 1988 so s pomočjo producenta Stevea Albinia posneli debitantski album Surfer Rosa, ki je postal hit v ZDA in na tej strani luže, predvsem med študentsko populacijo. Na albumu izstopajo Bone Machine, Gigantic in Where Is My Mind?.

Konec leta '88 so Pixies, po tem ko so pristali na založbi Elektra začeli snemati nov album z britanskim producentom Gilom Nortonom in spomladi leta '98 je bil Doolitle izdan. Dva superiorna hita - Monkey Gone to Heaven and Here Comes Your Man sta popularnost Pixiesev še dvignila, zanimivo pa je, da so bili vedno bolj popularni na Otoku kot v ZDA.

Leta 1990 zaradi napetosti v bendu za nekaj časa prekinejo sodelovanje. Black odide na krajšo turnejo, Kim Deal ustanovi bend The Breeders. Jeseni kljub težavam izdajo s surf rockom prežeto Bossanovo, na kateri so študentje vzljubili predvsem Velurio in Dig For Fire. Istega leta nastopijo na Reading festivalu, kljub uspešni turneji pa so nesoglasja v bendu prevelika. Kim Deal je na koncertu v londonskem Brixton Academyu izjavila, da je to njihov zadnji koncert. Ironično je bil četrtkov začetek letošnje turneje po pričevanju NME njihov najboljši koncert sploh!

Leta 1991 so posneli Trompe Le Monde, glasnejši album, ki se je zvočno vračal k koreninam in odšli še na eno turnejo, leta 1992 pa nastopili kot predskupina U2 na turneji Zoo TV. Po turneji so spet vzeli krajši predah. Po tem, ko Black Francis za BBC izjavi, da je bend razpadel, ostale člane pa je obvestil kasneje isti dan - po faxu. Leta 1993 je bilo pravlijce Pixies konec.

Kljub vsem težavam pa je alternativni rock zvok the Pixies s svojim vplivom utrl pot skupinam, kot so Nirvana, Radiohead in Pearl Jam. Francis se je preimenoval v Franka Blacka in še naprej snemal bizarne solo albume, ki so imeli podoben zvok kot The Pixies, vendar mu ni uspelo osvojiti večjih množic. Kim Deal je z the Breeders leta 1993 posnela hit Cannonball, medtem ko sta Lovering in Santiago ustanovila skupino The Martinis leta 1995.

Lanskega julija je Black izjavil londonskemu XFM radiu, da še vedno sanja o ponovni združitvi the Pixies. Istočasno je izdal, da se skupina še občasno sestaja na neuradnih vajah. Omenil je še, da so njegove sanje o združitvi kot sanje "šolarčka, ki noče narediti domače naloge in se noče učiti: Sem na koncertu, a je polomija, ne poznam pesmi, ljudje ne prihajajo na koncert, pa še tisti, ki so, odhajajo. Tega se bojim, da bo... velika, velika polomija."

Novica, da se bo bend spet združil za ameriško evropsko turnejo 2004 se je med ljubitelji skupine razširila kot blisk in ata Vidmar je po 15. letih v Ljubljano spet pripeljal The Pixies.

Še to: kot predfurači, se bodo v Križankah predstavili Res Nullius, ki bodo v 35 minutnem programu igrali tudi tisto, kar do sedaj še niso, tako stare , kot nove zadeve, ki naj bi bile na njihovi 5. plošči.

Kot je slišati, so karte za koncert 20. junija razprodane, baje pa se organizator dogovarja še za en termin, 23. junija - prav tako v Križankah.

Obvestilo ŠKUC-a:

Koncert Pixies je razprodan. to je bila najhitrejša (raz)prodaja vstopnic v naši organizaciji. žal nam ni uspelo zagotoviti drugega koncerta ali prestavitve v Halo Tivoli - Pixies hočejo Križanke. Prizadevali si bomo za čimprejšnjo vrnitev skupine v Ljubljano.

Davorin Pavlica

in

Marko Cokan - avatar

Marko Cokan

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 5 člankov.

The Pixies - thumbnail

The Pixies