v rubriki dogodki:
.. / / / 25.04.2000

Pearl Jam - kratka zgodovina časa

Pearl Jam je enako Seattle, je enako grunge. Tako nekako ti odgovori velika večina, ko omeniš ime Pearl Jam. Seveda je vse to res. Pearl Jam so pristopicljali iz Seattla in tudi okarakterizirali so jih kot grunge band. Vendar so Pearl Jam vse več kot samo grunge band. S svojo persono in muziko so nekako prinesli nazaj, tisto pravo kredibilnost alternativnemu rocku, ki jo je potreboval. S svojim prvinskim rockom ter prepoznavnim vokalom so postali eden izmed najbol spoštovanih rock bandov devedesetih. Tako pri kritikih kot tudi pri poslušalcih po celem svetu.

Korenine oz. začetki Pearl Jam segajo tja daleč v prejšne stoletje, točneje v letnico 1988, ko sta Stone Gossard in Jeff Amet ustanovila skupaj z Andrewom Woodom ter Jeffom Turnerjem skupino po imenu Mother Love Bone, kateri je nekako uspelo posneti dve plošči do leta 1990, ko je v istem letu Wood umrl zaradi prevelike doze belega praška, je Grossard povabil Mikea McCreadya (kitara) , Dave Krusena (bobni) ter kasneje tudi Eddieja Veddra (vokal) k sodelovanju pri skupini Mookie Blaylock po znanem košarkarju New Jersey Netsov. Vendar so skupino, dokaj hitro prekrstili v Pearl Jam, na čast Veddrove tete Pearl in njene domače marmelade.

Po nekaj dodatnih ogrevanjih ter špilih se dokaj hitro se zaprejo v studio, kjer v mesecu dni posnamejo material za novo ploščo. Poimenujejo jo Ten, po številki dresa, ki jo nosi kdo drug kot Mookie Blaylock.

Plošča Ten se je na začetku prodajala dokaj zmerno. Potem pa, kar naenkrat s podporo pesmi "Jeremy", "Evenflow", "Alive", "Black" prodaja ponori. Ljudje lačni prvinskega rocka, podprtega z jeznimi, liričnim in intezivnim vokalom, najdejo to kar so iskali. Pearl Jame, kar naenkrat začnejo vrteti povsod, od alternativnih radio postaj do velikih "majorjev". Prav tako, pa jih za svoje vzame tudi MTV, ki še podžge svetovni sloves Pearlov.

Svojo karizmo, kot eden izmed najboljših mladih rock bandov še bolj zakurijo z odličnimi koncerti, tako v ameriki kot tudi v Evropi. Seveda je brez potrebe omenjati, da so Pearli z albumom Ten pobrali skoraj vse možne nagrade. Recimo: dobili so štiri MTV Video Music Awards, kar je največ nagrad kar jih je dobil posamezen band tisto leto.

Konec leta 1993 izdajo svoj drugi, odličen album z naslovom Vs., ki prav tako kot prvi ruši vse pred seboj. Čeravno za ta album ne naredijo niti enega singla, niti videa, doživi popolno zmago tako, pri kritikih, kot tudi pri poslušalcih.
Pesmi kot so "Daughter", "Disident", "Go" in "Animal" postanejo skoraj kultne klasike. Pri tem albumu Pearli prvič začnejo eksperimentirati z malo drugačnim zvokom, kar pri tej plošči še ne pride toliko do izraza kot pri naslednijh ploščah. Prav tako pa predstavijo svetu novega bobnarja Davea Abbruzzeseja.
Zelo turboletno leto 1994 si je največ ljudi v glasbenih krogih zapomnilo po samomoru "frontmana" skupine Nirvana Kurta Cobaina. Kar je zelo prizadelo Pearl Jame še posebej Eddija Veddra, ki so po začetnih nesporazumih z Nirvano postali zelo veliki priajtelji.

Pearl Jam, tisto leto tudi odpovejo svojo poletno turnejo, bojda zaradi spora s prodajalci kart, ki naj bi zahtevali prevelike cene za vstopnice. Verjetno, pa je bilo za odpoved turneje, kriv tudi samomor Cobaina. Konec leta izdajo Pearl Jam svoj tretji album Vitalogy, ki prav tako kot prva dva žanje uspehe, čeravno malo manjše kot prva dva. Predvsem je najbolj znan po pesmih "Better Man", "Spin the Black Circle" ter "Tremor Christ".

Potem, ko dokaj hitro zamenjajo bobnarja Davea Abbruzzeseja za Jacka Ironsa, se zaprejo v studio, kar jih pripelje k plošči No Code katera, zaradi velike količine eksperimentiranja in res močnega materiala doživi manjši polom. Tako pri poslušalcih, kot tudi pri krtikih. Mnogi izmed njih se zgražajo in jih obtožujejo, da posnemajo same sebe.

S svojim naslednjim albumom Yield Pearl Jam spet, postavijo stvari na svoje mesto. Seveda se je z zatonom grunga zmanjšal tudi poslušalski del.

Ostali pa so ljudje, resnično cenijo dobro muziko. Pojavile so se tudi špekulacije, da je prvi singel Given To Fly neverjetno podoben komadu Led Zeppelinov "Going to California" Seveda je tu najbolje, da presodite sami. Čeravno se je celoten album že nekaj časa pred uradnim izidom sprehajla po Net-u je Yield požel velik uspeh. Tako z pesmijo "Given To Fly" kot tudi z "Do the Evolution".

Pearl Jam so posneli tudi "živo" ploščo Pearl Jam Live on Two Legs, ki pa ima na ploščku 15 skladb posnetih na Yield turneji.

Tako nekako se konča zgodba o Pearl Jamih, ki so s svojo inovativnostjo, zvokom in "pravo stvarjo", resnično pretresli glasbeno rock sceno devedesetih in naredili ekstremno velik vpliv, ki ga vidmo še danes pri bandih, kot so npr. Live, Bush in konec koncev tudi pri letošnjih dobitnikih Zlatih petelinov - Siddharti.

Sedaj pa se seveda nestrpno pričakujen njihov naslednji album Binaural (izide maja) s katerim se bodo predstavili tudi 19.6.2000 v Hali Tivoli. Tam se nam obeta velik, če ne še večji žur z enimi od večjih legend v rock muziki.

Za pokušino pa lahko prisluhnete njihovem novemu singlu "Nothing As It Seems", ki ga najdete na njihovi spletni stran.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.