v rubriki dogodki:
.. / / / 19.03.2003

Tinkara Kovač 30. marca predstavlja O-range

Tinkara Kovač bo na tretjem tradicionalnem koncertu v Cankarjevem domu v nedeljo, 30. marca 2003 predstavila novo ploščo O-range. Med njenimi gosti bodo Massimo Bubola, Paul Millns in Jadranka Juras. Tinkara Kovač je ob zaključku snemanja razkrila naslov svojega novega CD-ja. Album, ki bo tudi izšel 30. marca 2003, je poimenovala O-range.

Tinkara se trenutno opravlja v London, kjer bo v svetovno priznani post-produkcijski hiši The Soundmasters zvočno podobo albuma zaključila z legendarnim mastering mojstrom Kevinom Metcalfom (Queen, U2, Depeche Mode, Bryan Adams,...).

Gostje koncerta bodo Massimo Bubola, Paul Millns in Jadranka Juras, ki bodo s svojo prisotnostjo na odru Cankarjevega Doma počastili in ob tem zagotovo prevzeli občinstvo premiernega predstavitvenega koncerta novega albuma, v nedeljo 30.3.03 v Gallusovi dvorani!

O-albumu

O-range je predvsem Tinkarino avtorsko delo. Napisala je skorajda vsa besedila in večino 13-ih skladb za album, ki ga je posnela v studiu Hendrix v Kopru s producentom albuma Andreo F. Na do detajlov izpiljenih, a kljub temu izrazito energičnih in bendovskih posnetkih so Tinkarina interpretacija glasbe, besedil in njena vokalna zrelost dosegle ne le korak, temveč kar opazen skok naprej. Na novem albumu pride Tinkarina interpretacija glasbe in besedil še bolj do izraza. Tudi njen band je na novem albumu še bolj prisoten kot prej. Na albumu je skratka Tinkara glas, srce in duša projekta in tudi s tem dokazuje, da so vse niti njenega glasbenega sveta trdno v njenih rokah, kar bo tudi letos možno videti na velikem koncertu ob promociji albuma na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma, v nedeljo, 30. marca 2003.

K sodelovanju je Tinkara povabila poleg svojega stalnega benda tudi pestro zbirko svetovnih znanih glasbenikov. Pri tem pa gre posebej poudariti besedo sodelovanje, saj v nobenem primeru ni šlo za najete ali plačane glasbenike, temveč za svetovne izvajalce, ki so k albumu O-range pristopili izključno zaradi navdušenja, prijateljskih odnosov in spoštovanja do Tinkare in njene glasbe.

Med temi tudi:

- legendarni italijanski kantavtor Massimo Bubola, s katerim je Tinkara posnela Spezzacuori, priredbo enega izmed njegovih biserov, ki ji ga je Massimo Bubola podaril z izrecnim zaupanjem, da besedilo sama Tinkara prepesni v slovenščino in njeno verzijo sedaj poleg presunljive vokalne izvedbe odlikuje ravno tako izjemno močna, strastna vsebina, ki se dotika najbolj mračnih plasti ljubezni in življenja.
- blues-legenda, pianist in kantavtor, Paul Millns je za ta album prispeval skladbo The last but one time, čustveno balado, ki izpostavlja Tinkarin izvrsten glas in imeniten talent za interpretacijo besed, ki jih je (kljub temu, da niso njene) začutila do zadnje vejice. Paul Millns je avtor mnogih uspešnic, ki so jih odpele številne izvrstne pevke, med drugimi Celine Dion, Elkie Brooks in Bonnie Tyler.

- Dan Lavery, basist ameriške skupine Tonic (dvakrat nominirane za letošnje Grammyje in po mnenju ameriških kritikov med najizrazitešimi predstavniki sodobnega rocka), je pispeval za eno od Tinkarinih pesmi izvrstno odigrano bas kitaro in Fender Rhodes klaviature

- Tolo Marton, prvi italijanski Guitar Hero in edini belec v zgodovini kitarskega rocka med zmagovalci svetovnega festivala, ki ga organizirajo družina Jimija Hendrixa, Fender Guitars in Guitar Player Magazine, je k albumu prispeval svoj košček kitarske magije

- Mike Peters, legendarni leader skupine The Alarm iz 80-ih, ki jo je spet obudil, in še skupin Colorsound in Dead Men Walking, trenutno zaseden s turnejama Bob Geldof UK/USA Tour in The Alarm Europa/USA Tour, je s Tinkaro odpel v duetu v eni od 13-ih pesmi na albumu in
- Carlos Nuńez, ki so ga ameriški glasbeni kritiki opisali z "Jimi Hendrix na gajti", pa se je Tinkari že v lanskem letu pridružil na odru Cankarjevega doma in posnetek v živo, ki je na koncertu nastal, je med pesmimi na albumu še ena od mnogih poslastic za ušesa

Vendar to še ni vse, če želite izvedeti kdo vse je še sodeloval na Tinkarinem albumu in pobliže spoznati vse zgodbe, ki jih album O-range še skriva in premore, pobrskajte po spletnih straneh Tinkara.siol.net ali pa od 30. marca naprej obiščite prenovljeno in obogateno Tinkarino uradno spletno stran www.tinkara.net.

P.R.

Tinkara Kovac - thumbnail

Tinkara Kovac