v rubriki dogodki:
.. / / / 26.07.2002

Trnfest 2002 prihaja v vas

30. julija se bo začel letošnji največji festivalski dogodek (za širše ljudske množice) v Ljubljani - Trnfest. Potekal bo čez cel avgust, vse tja do 1. septembra, kot je že v navadi pa boste poleg pečene koruze, dobre družbe in hladnih pijač deležni tudi bogatega kulturno-umetniškega programa (cca 60 prireditev), ki bo zajemal razliiične glasbene zvrsti, gledališke in lutkovne predstave (za odrasle in otroke), filmske večere, performanse, delavnice in razstave. In to vse džabe. Jep, brezplaćno.

Festivala bo 30. julija otvoril Mali leteči cirkus iz Slovenije in afriška folklorna skupina Kesukozi. V okviru Nogofesta (nogomet je letošnja tema št. 1 tudi na Trnfestu) bo v galeriji otvorite inštalacije, v klubski sobi pa otvoritev razstave otroških risb. Po otvoritvi bo na letnem odru nastopil Trio Mundo. 1. avgusta bodo na glavnem odru ob KUDu nastopila domača pop / rock / fank atrakcija Srečna mladina, v četrtek 2.8. pa bo nastopil nori pihalni orkester med tovrstnimi - dvanajstčlanski orkester Fanfare Ciocărlia iz Romunije. Živahni ritmi, ki večkrat spremljajo poroke in pomembne ceremonialne dogodke, publike vsekakor ne bodo pustili sedeti.

Na Trnfestu se bo letos zvrstilo okrog 60 različnih prireditev med katerimi velja posebej omeniti:
- eJam, eksperimentalni improvizirani spoj jazza in elektronskih instrumentov v zasedbi Elton Dean (UK) na saksofonu, Joe Gallivan (ZDA) na bobnih in Armin Pokorn (A) električna kitara, pridružil pa se jim bo DJ Ohrgasmus iz Avstrije v petek 2.8.

V soboto 3.8. bo nastopil Beppe Gambetta, ki s svojim izjemnim igranjem akustične kitare navdušuje občinstva kjerkoli se pojavi. Prepoznavni zvok njegove glasbe je multikulturni mozaik tradicionalnih, izvirnih in klasičnih tonov in pesmi. V nedeljo 4.8. bo nastopila domača zasedba Diva-Dodola ki stare ruske in slovanske pesmi izvaja v novih oblačilih, stkanih iz severnega vetra in jadranskega sonca, tako zvenijo aktualno in sodobno.

Večer srednjeveške, neogotske, renesančne, tudi baročne in neoklasične avtorske glasbe bo v ponedeljek, 5.8. predstavila italijanska potujoča umetniška skupina Ataraxia. Ruski glasbeniki nas navajajo na visok standard muziciranja in tudi Vermicelli Orchestra v tem smislu niso nobena izjema. Gre za skupino devetih glasbenikov, ki goji nenavadno instrumentalno glasbo, ki meji na rock, klasično in etnično glasbo, pa tudi sama zasedba je zelo originalna: poleg tradicionalnih bobnov in drugih tolkal, bas in akustične kitare, se pojavljajo tudi čelo, flavta, mandolina in seveda harmonika. V sredo, 7.8!

Redka priložnost za srečanje s pravo tradicionalno indijsko glasbo se nam ponudila v petek, 9.8., ko bodo nastopili trije vrhunski mojstri indijskih klasičnih instrumentov (sitar, tabla), Deobrat Mishra Group. Zakarya je ansambel, ki razvija tako imenovano novo muziko z močnimi podtoni etno in jazz godbe. Nova muzika pomeni, da ustvarjalci prebijajo okvirje žanrov; oznaka etno, da se zavedajo neameriških korenin popularne glasbe; jazz, da mojstri zadevo igrajo na kitaro, bas, harmoniko in boben; in da struktura ni rokersko omejena, niti ambientalno razpuščena.
Podatek, ki bi utegnil dvigati ugled zasedbe v očeh blišča vajenih konzumentov kulture, je, da so Zakarya edini evropski bend na Zornovi založbi Radikalne Židovske kulture Tzadik.

Madžarska skupina Úzgin Űver je navdušena nad neodkritimi kulturami in nad zvokom tradicionalnih instrumentov. Njihova glasba zveni eksotično, spiritualno, starodavno, etno in tudi sodobno, elektronsko in eksperimentalno. Eksotični instrumenti, violina, bobni, kitara, klaviature in elektronski efekti se z lahkoto vklapljajo v njihovo glasbo. Njihovi nastopi so resnična potovanja v času in prostoru. V sredo, 14.8.

Člani nemške zasedbe Noetics, sedem jih je, pravijo, da je njihova glasba progresivna, instrumentalna mešanica, saj povezuje različne žanre od space rocka, acid jazza, funka, trip hopa, D&B, ambientalne glasbe, do duba in reggae glasbe. Ob bok k svoji glasbi pa uporabljajo tudi vizualne elemente kot video, ognjene in svetlobne šove. Ogledali si jih boste lahko v soboto, 17.8.

Švicarska štiričlanska acid jazz skupina Manufactur ustvarja samosvoj presenetljiv, sanjav svet, v katerem se stikajo tako jazz, drum'n'bass ter urbani ritmi. Zasedba v živo nastopa z Visually Interesting thing kolektivom, ki v svojem delu uporablja kratke filme, animacije ter video posnetke, na Trnfestu pa bodo žgali v nedeljo, 18.8.
Street Explosion "Urbano 2 dni" v soboto, 24.8. pripravlja Tekmovanje v break dance-u, grafiti session ter koncert Popperkeg (Ptuj), ki igrajo funky/dub/ hip-hop, v nedeljo, 25.8. pa se bo kot prvi glasbeni gost predstavil Simon Planinc s projektom kilif.heneger (Ljubljana), ki bo udrihal v taktu 160 - 180 Bpm. Kot zadnje bomo gostili beograjsko zasedbo Eyesburn.

Dražen Franolič na posebej zanj narejenem glasbenem instrumentu, imenovanim "al ud" ali arabska oziroma perzijska lutnja, v svoji glasbi spaja vzhod in zahod, sodobno in avantgardno glasbo, tradicionalno glasbo in etno. Skratka, etno fusion, new age ali world music, vsekakor pa boste glasbo polno magije in virtuoznosti poslušali v ponedeljek, 26.8.

Sukke, prvi evropski klezmer bend, ki prihaja iz Nemčije, združuje tri vodilne člane evropske klezmer scene: Merlin Shepherd (klarinet), Sanne Moricke (harmonika) in Heiko Lehmann (kontrabas in vokal), bo nastopil v petek, 23.8.

Zaključek festivala se bo zgodil v nedeljo 1.9.
Komur še ni povsem jasno: Firewater je tisti bend, s katerim Tod A. (svojčas bistveni element skupine Cop Shoot Cop, ki ga po njegovih ustvarjalnih dosežkih in celotnem umetniškem konceptu prištevajo med najboljše rock bende 90-tih let) ob občasnem sodelovanju bleščečih imen kot so Duane Denison in Bobby Kimball (Jesus Lizard) zdaj že kar nekaj let muzicira. Ti fantje vedo, kaj pojejo. Ob tem pa igrajo čudovito hrupen pivniški rock - folk, blues, twang kitare, pijani godalni kvartet, mehiški pogrebni marš. Nad vsem tem pa kraljuje markantni in vedno malce prenapeti Todov glas, bogokleten in sardoničen, kot večno dober kamerad s srcem pri vsem, kar nas hudega doleti.

EMONSKA PROMENADA bo potekala v zadnjem tednu Trnfesta 2002, od 26. avgusta do 1. septembra. Emonska ulica (od Trnovskega mosta do kapelce) se bo vsak dan med 18. in 21. uro spremenila v sprehajališče, kjer bomo obiskovalcem na improviziranih prizoriščih in stojnicah ponujali kulturne dobrine. Na ta način bomo na simbolni ravni povezali dva mednarodna poletna festivala: Trnfest 2002 in Festival Ljubljana, ki vsak na svoj specifičen način prispevata levji delež kulturne ponudbe mesta Ljubljane v poletnih mesecih.

Program z mednarodnimi artisti je zamišljen kot splet različnih dejavnosti: cirkuške umetnosti (žonglerji, požiralci ognja,...) body painting, ulični glasbeniki in gledališčniki, slikanje na ulici... Na festivalu se bodo predstavile razne tuje in slovenske skupine. Vsak dan se bodo v treh urah zvrstili 3 glavni spektakli, z množico manših prireditev. Posebna pozornost je namenjena kreativnemu ustvarjanju na prostem. Obiskovalci bodo lahko v živo spremljali pri delu kiparje, slikarje in maskerje ter se aktivno vključili v samo dogajanje. Vstop na vse prireditve je prost.

Za vse podrobnejše informacije v zvezi s Trnfestom in Emonsko promenado najdete na strani www.kud-fp.si. Se vidimo na Trnfestu!

Za Trnfejst

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Kud FP - thumbnail

Kud FP