v rubriki dogodki:
.. / / / 14.04.2004

Izštekani Rudi Bučar

Po presenetljivem Andražu Hribarju, ki nas je s šansonom zapeljeval prejšnji mesec, tokrat v goste k Juretu Longyki in njegovi oddaji Izštekani prihaja nekaj povsem drugačnega, nekoliko bolj ljudskega in primarnega - Rudi Bučar z istrsko godbo.

Rudi Bučar je nekdaj prepeval v grunge skupini Spirits, s katero so izdali ploščo Zemljin krik in se kmalu potem razšli. Rudi se kljub vsemu ni dal in je sodeloval ter pomagal predvsem primorskim glasbenikom - Zmelkoow, Tinkari Kovač, Poloni, Janu Plestenjaku, tudi Zablujeni Generaciji, v Izštekanih pa se je pojavil že leta 2001, ko je pomagal primorski legendi Dragu Misleju ? Mefu.

Rudi pa se je vse bolj začel zavedati tudi bogastva glasbe, ki mu ga je nudila rodna Istra, spoznal je preporoditelja slovenske ljudske glasbe Luciana Klevo in tukaj se zgodba šele začenja. Mladenič se je (pre)drzno ? z diktafonom, odpravil po vaseh slovenske Istre in zbral pester repertoar ljudskih in ponarodelih pesmi, za katere pa je stroka rekla, da so "gostilniške".

A Rudi se je še enkrat več dokazal kot načelen človek, ki predvsem ljubi in spoštuje glasbo in zato se je aranžmajev lotil z nekoliko bolj rockerskimi instrumenti, dodal pa jim je harmoniko, violine, trobento, blok flavto in istrske dude. Rezultat (z)mešanice je slišen na plošči Kapot.

Glasbo je nemogoče uvrstiti v katerikoli žanr ? ni pop, ni rock, kaj šele etno, folk ali blues, tudi narodnozabavna ni, po drugi strani pa je vse to in še kaj več. In kot taki ji boste lahko prisluhnil v petek, 16. aprila, od 22.25 dalje, ko bo Rudi kot solist ali z bandom v Izštekanih predstavljal avtohtone istrske pesmi. Ne preslišite!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Longyka - thumbnail

Longyka