v rubriki dogodki:
.. / / / 19.01.2005

Turbo party v Pekarni

V petek 28. januarja se nam v Pekarni v štajerski prestolnici Mariborju, obeta Turbo party z vsemi svojimi pritiklinami. Videoprojekcijami, Fotkami, Godbo(Trbngr + co.) ter turbo presenečenjem, Turbomuskat (live).

Kaj pa pravi o bendu organizator. Turbonegro, iz Osla. Rodil se je pozimi 1988/89 in po ameriški turneji leta 1990 tudi začasno razpadel. Leta 1992 izda svoj prvi album v polni dolžini "Hot Cars and Spent Contraceptives", leto kasneje pa še "Never is forever." Sledi nastop z Ramones in evropska turneja. V tem času se preimenuje v "Stierkampf", pozimi 1994/95 pa povrne svoje prvotno ime. Hkrati se zgodi še nekaj pomembnejšega - sprememba imidža v "denim style", brez katerega zagotovo ne bi nikoli okusil svoje bodoče slave.

Spremeni se tudi zvok: "less Slayer, more rock'n'roll..." Leta 1996 izide surov "Ass Cobra", takoj zatem pa se bendu pridruži še Kurt Schreiner a.k.a. Euroboy, ki s svojim prvim kitarskim Turbonegro riffom za komad "Prince of the Rodeo" nakaže, da se bo zgodilo nekaj velikega. Zgodi se "Apocalypse Dudes", ki ga Jello Biafra označi za enega najpomembnejših evropskih albumov sploh. Punk albumu desetletja je torej sledil rock'n'roll album stoletja, se pohvali Thomas Seltzer a.k.a. Happy Tom, gonilna sila benda. Posledica so razprodani nastopi, bend pa še vedno preganja prekletstvo raznih psihičnih in drugih težav, predvsem vokalista Hanka. Svoj poslovilni koncert izvede v domačem Oslu, 18. decembra, 1998. Zgodbe pa še ni bilo konec. Leta 2002 se vrne na (festivalne) odre, leto kasneje pa ponudi nov nosilec zvoka "Scandinavian Leather". Družina njegovih fanov, Turbojugend, pa čez noč preraste vse meje. Od subkulturnih do geografskih? Od Osake do Slovenije!

Za organizatorja priredil

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Turbo - thumbnail

Turbo