v rubriki dogodki:
.. / / / 20.05.2009 02:06

Pozvakowski v klubu Gromka

Po dveletnem premoru se v četrtek, 21. maja, Pozvakowski ponovno vračajo v Ljubljano, točneje v klub Gromka na Metelkovi. Tokrat še bolj kompaktni, glasni in močni.

Pozvakowski prihajajo iz baročnega Gyorja na Madžarskem. Njihovo devetletno glasbeno ustvarjanje na začetku zaznamuje vpliv bendov Acid Mothers Temple, Pain killer, Fantomas ipd., nato Neurosis, Isis ali Cult of Luna, vse do presežka, ko lahko govorimo le o...Pozvakowskem.

Spomladi 2005 so na Mediawave festivalu sodelovali skupaj z njujorškimi Gutbucket na zvočnih eksperimentalnih delavnicah. Odre so delili z japonskimi Mono, britanskimi Guapo in kultnim The Linivg Jarboe. Koncertirali so z vrhunskim madžarskim saksofonistom Istvánom Grencsóm. Posledično se pojavijo v dokumentarnem filmu posvečenem slavnemu glasbeniku na Duna TV. Leta 2007 je njihov tretji CD Microtron nominiran za Hangsúly Metal Award 2007 v dveh kategorijah, za nastop in vivo ter za album leta. Lansko spomlad se je bendu pridružil Tigrics, svetovno priznan predstavnik eksperimentalne elektronske glasbe, ki je postavil piko na i že tako neverjetni atmosferi, ko ji pričarajo na odru.

Pozvakowski pretvarja glasbo v noise in noise spreobrača v glasbo. Njihov glasbeni spekter popelje poslušalca v ekstremna občutja, ki v brezčasju potujejo od tesnobe do pomirjenosti. Čistost zvoka in glasbenih struktur posega v posameznikovo intimnost, ga razoroži vseh obrambnih mehanizmov ter razgali v vsej svoji ranljivosti. A odprava v glasbeno odisejado ni dovolj, Pozvakowski želi poslušalca v celoti, ter mu poleg glasbenega doživetja servira še vizualni set retro posnetkov iz treh analognih projektorjev.

Če se vam oko zarosi ob cureovsko obarvanem rifu in zastane dih ob postopnem dvigovanju in kopičenju sozvočij, ki jih preseka tišina ali ekstremen zvokovno-živčni tresljaj, je ogled koncerta obvezen. In ko boste ob koncu zapuščali Gromko, vam bodo Pozvakowski še dolgo obtičali v drobovju…

Za Gromko

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Pozvakowski /vir: Gromka - thumbnail

Pozvakowski /vir: Gromka