v rubriki dogodki:
.. / / / 09.06.2012 17:00

UF! Urbani Festival z The Ting Tings in drugimi

Uf!... Kino Šiška najavlja premierno izdajo urbanega festivala UF! THE TING TINGS, CRYSTAL CASTLES, WILLY MOON, N’TOKO, NEW WAVE SYRIA, BARELY MODERN.

THE TING TINGS

UF! - Dva milijona prodanih izvodov prvenca »We Started Nothing« iz leta 2008, skupaj štirje milijoni prodanih singlov »Great DJ«, »That’s Not My Name« in »Shut Up And Let Me Go«, nagrada Ivor Novello za najboljši album maja 2009, nominacija za nagrado grammy za najboljšega novinca decembra 2009, uporaba njune glasbe kot soundtracka sodobne kulture - od serij Opravljivka in One Tree Hill do filma Revni milijonar in nove ikonične reklame za iPod iz leta 2008, zaradi katere je pesem »Shut Up And Let Me Go« brez prestanka norela po celem svetu. To je neverjetna zapuščina vsega štirih let The Ting Tings evforije, na bazi katere je nastal novi album ”Sounds From Nowheresville”, ki je 27 februarja izšel pri založbi Columbia.

V dveh norih letih sta velikana naredi-sam pop arta iz Manchestra pospravila dva globalna prvouvrščena singla in se po koncertnih odrih vsepovsod predstavila kot najbolj dinamičen duo na svetu: skrivnosten mož po imenu Jules De Martino je dajal vse od sebe na bobnih, vokalna gonilna sila Katie White pa je, podkrepljena z ogromnim bas bobnom in kitaro, ki ji je visela s hrbta, kričala njune punkpopovske himne.

CRYSTAL CASTLES

UF! - Tudi notorični kanadski elektronski par končno v Ljubljani!

Antisocialni, darkerski elektro duo, ki ga sestavljata genialni producent Ethan Kath in punkovsko nabrita, ekscesno razpoložena pevka Alice Glass sta usekala v sredino stvari že s prvencem. Neodvisno izdani album Crystal Castles se je prodal v stotisočih izvodov, se zavihtel v vrhove dance lestvic in pristal na 39.mestu NME-jeve lestvice albumov desetletja. Leta 2010 je sledil drugi samonaslovljeni album, ki je samo še utrdil kultni status, razširil zveste fenovske vrste in ju ponesel na vse najpomebnejše svetovne festivale.

Na UF! festival Crystal Castles prihajata oborožena še dodatno z novim materialom, ki bo izdan še letos na novem albumu pri založbi Fiction.

WILLY MOON

Vzhajajoča glasbena zvezda, pardon – luna, londonski novozelandec WILLY MOON je največja skrivnost festivala. Po dveh izdanih singlih in treh norih videospotih se šele pripravlja na snemanje prvenca, virus njegovega izuma – nemogoče mešanice med rokenrolom 50-ih let ter hip-hop in celo dubstep beati - pa se že nevarno širi!
Referenčni mediji kot so Q Magazine in Guardian mu napovedujejo bliskovito zavzetje svetovne scene in ga že primerjajo s fenomenom Lane Del Rey. V glasbenem pa Lana ni nikakršna primerjava. Raje si zamislite kombinacijo Buddy Hollyja in Wu-Tang Clan ali pa Elvisa v montypythonovski produkciji.

N’TOKO

N'toko se bo tik pred vnovičnim odhodom na Japonsko v Križankah poslovil z nastopom, ki bo prerez pestrega glasbenega ustvarjanja v zadnjih dveh letih, kot tudi vpogled v stvari, ki se obetajo v prihodnosti.

Novomeščan Miha Blažič alias N'Toko velja za najbolj inovativnega in vsestranskega slovenskega raperja. Svojo kariero je začel kot vokalist uspešnega funky-jazz-rap kolektiva Moveknowledgement, kasneje se je začel udeleževati tudi raznih improvizacijskih freestyle tekmovanj, ki so mu dvakrat prinesla naslov državnega prvaka.
S prvencem, »Cesarjeva nova podoba«, si je med rapersko in ostalo, predvsem alternativno publiko, pridobil kultni status glasbenika, ki ga je nadgradil na naslednjih dveh albumih - "Dobrodelni koncert ob koncu sveta" in “Parada ljubezni”, na katerem je v celoti poskrbel tudi za vse glasbene podlage.

BARELY MODERN

Barely Modern, garažni rokenrol trio iz Logatca/Ljubjane, je nastal leta 2008 v zasedbi: Žiga Petkovšek (kitara, vokal), Miha Kononenko(bas) in Jan Vihar (bobni). Leta 2009 so se udeležili Klubskega Maratona v organizaciji Radia Študent in se odpravili na vseslovensko klubsko turnejo, po kateri, so se pridružili še kolektivu Cheap Tunes Records. Konec leta 2010 so se preselili v London z namenom, da se predstavijo na tamkajšni glasbeni sceni kjer so v enem letu odigrali več kot 20 koncertov. Predvajali so jih tudi na nekaterih radijskih postajah, njihova pesem You Look At Me, I Look At You, pa se je uvrstila na 6. mesto lestvice neuveljavljenih bandov na tourdates.com. V Slovenijo so se vrnili novembra 2011, trenutno pa snemajo prvenec, ki bo poleti izšel pri založbi Radia Študent.

DJ NATI KATCHI in DJ ŠUŠU (Fuknena)

Utečena dvojica, Šušu in Nati Katchi, skrbita za čist zvok in odstranjevanje prahu na wooferjih že lep čas. Na festivalu bosta vzdrževali red in čistočo ritmov z italo disco, electro, indie, nu funk, house znanimi in manj znanimi napevi. Pričakujete lahko nepričakovano!

Miha Rekar - avatar

Miha Rekar / mr.si

Redaktor ŽVPL, ki je od 02.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 73 člankov.

UF! Urbani Festival - thumbnail

UF! Urbani Festival