v rubriki dogodki:
.. / / / 04.03.2004

Värttinä v Cankarjevem Domu

Värttinä je najbolj priznana sodobna zasedba finske folk glasbe. Njena glasbena pot se je začela že leta 1983 v vasi Rääkkylä v Kareliji na jugovzhodu Finske, ko je majhna dekliška skupina recitirala karelijsko poezijo ter pela in igrala na kantele. Zanimanje za to skupino je bilo tolikšno, da se je število članov bliskovito povečalo na enaindvajset; igrali in peli so tradicionalne karelijske ljudske pesmi.

Zasedba se je nato skrčila na deset in naposled na devet članov, ki so prišli iz najboljših finskih izvornih in rok glasbenih skupin. Njihov skupni cilj sta ostala raziskovanje in oživljanje karelijske in ugro-finske tradicije. Rodil se je zvok nove Värttine.

Ta vznemirljivi ansambel s tremi bleščečimi pevkami je ustvaril deset albumov, od katerih jih je šest večkrat doseglo vrhove glasbenih lestvic glasb sveta (world music) v Evropi, Ameriki in na Japonskem, eden pa je dosegel platinasto naklado. Njihov značilni in inovativni slog je očaral občinstvo na gostovanjih po Japonski, Avstraliji, Severni in Južni Ameriki. Albuma Ilmatar (2000) in 6.12 (v živo, 2001) sta bila deležna soglasne pohvale kritikov po vsem svetu.

Lani je Värttinä z najmočnejšo zasedbo v svoji karieri praznovala dve desetletji glasbenega ustvarjanja. Februarja 2003 je izdala svoj deseti album z naslovom Iki, ki so mu sledili številni koncerti v Helsinkih, Franciji, Nemčiji, Belgiji, Švici, na Sardiniji ...

Januarja letos se je skupina podala na evropsko turnejo; medtem v Helsinkih in Londonu
skladajo in vadijo za odrsko priredbo filma Gospodar prstanov - enega najdražjih muzikalov v Londonu.

Zasedba:
SUSAN AHO, glas
MARI KAASINEN, glas
JOHANNA VIRTANEN, glas
MARKKU LEPISTÖ, harmonika
LASSI LOGREN, violina
ANTTO VARILO, kitara
HANNU RANTANEN, bas
JANNE LAPPALAINEN, bozuki, pihala
JAAKKO LUKKARINEN, bobni, tolkala

Kdaj: 15. mar., 20.30, Linhartova dvorana
Koliko: 3000, 2200, 1400, 1200 SIT (s statusom)

Za Cankarjev dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Varttina - thumbnail

Varttina