v rubriki dogodki:
.. / / / 12.04.2004

Friends of Dean Martinez v KUd-u

V torek, 13. aprila, bo v KUD-u France Prešeren nastopila zasedba Friends of Dean Martinez. Sestavljajo jo sedanji ali bivši člani vrste pomembnih ameriških skupin, kot so Giant Sand ali Calexico (ki je pred kakšnim letom že nastopila v Cankarjevem domu), od koder sta več kot dobro nam znana Joey Burns in John Convertino ter Naked Prey.

Skupina je doslej in navkljub temu, da je ves čas ostajala ohlapna (njeni člani so v nenehnem prihajanju in odhajanju) od 1995. leta objavila sedem pretežno instrumentalnih plošč, od The Shadow of Your Smile in Retrograde, ki sta izšli pri založbi Sub Pop, preko Atardecer in A Place in the Sun pri Knitting, preko On The Shore, Under the Waves, do nove, letos objavljene Random Harvest, ki je v Evropi izšla pri ugledni nemški založbi Glitterhouse.

Kljub temu, da na sodobno glasbeno rockovsko sceno ves čas vstopajo številne skupine, ki se naslanjajo, kopirajo ali reproducirajo zvoke starih bendov, na katerih ustvarjajo t.i.'revival', ostaja dovolj prostora za zasedbe, ki so ubrale samosvojo pot podoživljanja glasbene zgodovine. Čeprav vedno nekoliko na obrobju, v neki nedorečeni pripravljenosti, da jih odkrijemo. Na srečo pa so tu FoDM bili že odkriti, kar priča tudi pestra paleta izdaj v desetletnici delovanja skupine. Vsaj na prvi pogled, saj arizonska postava pač nikoli ni rinila v ospredje, se prilagajala trendovskim glasbenim smernicam ali se jih trudila radikalno spreminjati, temveč je kontinuirano ohranjala svoje poslanstvo, v katerem glasbeniki dobro obvladujejo svoj inštrumentarij, s katerim pričarajo prav posebno vzdušje, ki popelje v hipnotični 'voyage' in z bogatim izborom tolkal in brenkal, sintesajzerjem ter prepoznavno vodilno električno kitaro v vsej epiki odstira nove in nove horizonte. V svojih slikanjih prostranstev se atmosferičnost stopnjuje v psihadelično potovanje po divjem zahodu, nakar se od ambientalne sfere prelevi do skorajšnje tišine, kateri sledi intenzivno dramatično stopnjevanje in klimaks. Glasbo FoDM bi lahko brez skrbi pripisali žanru ?soundtracka?, saj je dovolj prepričljiva, da obstaja sama zase, da zvoki sami rišejo podobe narave, ki niso nujno predvajane na platnu. Čeprav FoDM imajo že izkušnje s filmom manjše produkcije, za katerega so prispevali glasbo.

Skupina v Ljubljano prihaja v tričlanski zasedbi:
Bill Elm (Giant Sand): steel kitara
Joey Burns (Giant Sand, Calexico): kitara
Van Christian (naked Prey): bobni

Več na:

www.friendsofdeanmartinez.com

 - thumbnail