v rubriki dogodki:
.. / / / 17.01.2002

Veno Pilon v Moderni galeriji

Od 18. januar do 31. marca letos si boste v Moderni galeriji v Ljubljani ogledali retrospektivno razstavo Vena Pilona - predstavnika ekspresionizma in nove stvarnosti, ki je večino svojega ustvarjanja preživel v Parizu. Bil je slikar in grafik, v začetku tridesetih let se je posvečal predvsem fotografiji, največ portretom. Ukvarjal se je tudi s časnikarstvom, scenografijo, pesništvom in prevajanjem. Na razstavi bo prvič predstavljen umetnikov celotni opus, od slik in kipov, do grafik, risb in fotografije.

Veno Pilon, slikar, grafik, fotograf, se je rodil v Ajdovščini l. 1896, kjer je njegov oče imel pekarno. Po maturi na realki v Gorici se je udeležil prve svetovne vojne kot avstrijski vojak. Preživel ujetništvo v Rusiji. V letu 1919 bil slovenski vojak na Koroškem. Študiral v Pragi, Firencah in na Dunaju. Razstavljal je od l. 1919 na Slovenskem, v Jugoslaviji in Italiji ter na tujem.

Bil je član Kluba mladih. Leta 1926 je obiskal Pariz, kjer se je pozneje nastanil. Sredi 30. let se je ob opuščanju slikarstva začel intenzivno ukvarjati s fotografijo. L. 1954 je Moderna galerija v Ljubljani predstavila retrospektivo risb in grafik, l. 1966 pa celoten slikarski opus. Po ženini smrti se je vrnil v Ajdovščino, kjer je umrl l. 1970.Veno Pilon je eden najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev, po svojem prispevku k ekspresionizmu in novi stvarnosti pa sodi v sam vrh evropske umetnostne zgodovine.

Povezave:
Moderna galerija
Pilonova galerija

Za Moderno galerijo

Veno Pilon - thumbnail

Veno Pilon