v rubriki dogodki:
.. / / / 17.10.2003

Wanda Chrome & The Leather Pharaohs se vračajo z Midnight Thunder Express

Wanda Chrome & The Leather Pharaohs in Midnight Thunder Express bodo nastopili v petek, 24. 10. v ljubljanskem Orto klubu. Prvič smo se z njimi srečali leta 1996 na Metelkovi, sledil je dvodnevni nastop na Zgaga rock festivalu in še smo se v teh letih srečevali z njimi, gre skratka za naše stare znance trio Wanda Chrome & The Leather Pharaohs.

Bend deluje že dobrih 10 let (nastali so leta 1992). Svoj garažni rokenrol pank so na koncertnih in klubskih odrih kalili v družbi znanih imen s tega glasbenega poligona: Wayne Kramer, Jeff Dahl, Humpers, Deadbolt, Peter & The Test Tube Babies... Posneli so kup malih in kompilacijskih plošč ( skupaj 18) za različne založbe (Splunge, Get Hip, Beer City, Roto, ), svojo prvo veliko ploščo "Eleven...The Hard Way", pa so dočakali leta 1995. Plošča je bila posneta v živo, na koncertu v Quarters Rock Palači v rodnem Milwaukeeju, kar se je izkazalo za odlično rešitev (v živo so Wanda Chrome edino pravi in najboljši). Na plošči je enajst komadov prepričljivega garažnega rokenrola, očitno in tudi povsem odkrito nastalega pod močnim vplivom legend ameriškega rokenrola (Bo Diddley) in pankroka (MC5, Stooges, Dictators in Ramones). Leta 1998 je izšel drugi album ?Dangerous Times? (za Subway Records). Na plošči je devet, večinoma avtorskih komadov, s tremi obdelavami pa so se poklonili legendam ameriškega rokenrola (Link Wrayu, Rokyju Ericksonu oz.Thirtheen Floor Elevator, Ramones).

Neposredni povod za naše letošnje ponovno srečanje z Wanda Chrome, in tudi za celotno evropsko turnejo (zanimiv in hkrati presenetljiv podatek je, da v zadnjih letih bend skoraj več nastopa v Evropi kot v Ameriki), pa je še čisto novi album z naslovom "More", ki so ga posneli lani v nemškem studiu Search & Destroy. Plošča je narejena po preizkušenem receptu - hrapav garažni rokenrol pank, podkrepljen z ugodnimi vplivi velikanov žanra (MC 5, Stooges, Dictators , Johnnyja Thundersa, Ramones, Dead Moon.., prepoznavni umazano petje/vreščanje kitarista Cliffa Ulsbergerja, podloženo z elementarnim in učinkovitim rock instrumentarijem (kitara, bas, bobni).

Z Wando Chrome bi bodo oder ljubljanskega Orto kluba delili njihovi sonarodnjaki Midnight Thunder Express. Energična peterica se je v Seattlu leta 2001 sestala iz ostankov lokalnih zasedb Valentine Killers in Backstabbers. V letu dni so za založbo Empty Records izdali prvi album (za evropsko izdajo so poskrbeli pri Disturbed/Cargo Records). Producent albuma je bil razvpiti Jack Endino (znan tudi po sodelovanju z Nirvano, Mudhoney, Soundgarden, Nebulo), in nastal je album, ki ga opisujejo kot mešanica New York Dolls in T. Rex prelita preko tršega rocka kot so ga žgali AC/DC in MC5. Dobrim, celo navdušenim ocenam kritikov je sledilo pet turnej na katerih so po dolgem in počez prekrižarili Ameriko (110 nastopov so odigrali samo v prvem letu po izidu plošče) in nastopili z mojstri kot so: Hellacopters, Dead Moon, Gaza Strippers, Black Halos, Immortal Lee Country Killers, Lazy Cowgirls. Pa še to! Midnight Thunder Expressu je leta 2003 uspelo prodreti še v sedmo umetnost ? Zone Zone Film Productions iz San Francisca so posneli film in ga naslovili No One Rides For Free, po komadu iz plošče Midnight Thunder Express, poleg tega pa se fantje pojavijo tudi v scenah filma, ki ga opisujejo nekaj med Taksistom in filmi francoskega novega vala.

Midnight Thunder Express in Wanda Chrome & The Leather Pharaohs bodo nastopili v petek, 24. 10. v ljubljanskem ORTO klubu. Rock'n'roll dogodek tudi tokrat organizira FV.

 - thumbnail