v rubriki dogodki:
.. / / / 23.11.2010 12:52

White Lies prihajajo v Kino Šiška

V torek, 30.11.2010 ob 21h v Kino Šiška prihajajo White Lies. Britanska indie poslastica se bo pri nas oglasila tik pred izidom drugega albuma Ritual, ki sledi izjemnemu prvencu, na katerem je niz uspešnic, ravnokar pa je presegel milijonsko naklado.

Sošolci iz zahodnega dela Londona - Harry McVeigh (vokal/kitara), Charles Cave (bas, besedila), in Jack Lawrence Brown (bobni, klaviature), v živo se jim pridruži klaviaturist Tommy Boven – so leta 2004 najprej ustanovili zasedbo Fear of Flying, in po izidu dveh neo-brit pop singlov, posnetih ob produkcijski pomoči Stephena Streeta (The Smiths, Blur, Cranberries...), spremenili glasbeno usmeritev. Nova era je seveda zahtevala novo ime in novi, temnejši image.

Prvi dve posneti skladbi v tem obdobju sta bili Nick Cave-ovska balada o umoru Unfinished Business in Death. Z Unfinished Business so aprila 2008 debitirali na britanski televiziji, v TV oddaji legendarnega Joolsa Hollanda na BBC 2. Takrat so pričeli tudi s snemanjem debitantskega albuma, tokrat s pod taktirko producentov Eda Bullerja in Maxa Dingla (ki sta se kalila ob delu s Suede, Killers, Glasvegas ...).

Skladba Death je izšla kot single septembra 2008, album To Lose My Life... pa je sledil v začetku 2009, in postal prvi album angleške skupine, ki je tisto leto dosegel prvo mesto prodajne lestvice – in to celo pred težkokategorniki tipa Lady Gaga.

Sledile so razprodane turneje, tudi v ZDA, še več TV nastopov (tudi na Lettermanu ...), eminentni ogrevalni nastopi (s Coldplay, Kings of Leon, ...) itn. Februarja so najavili ekskluzivna nastopa v Manchestru, v klubu FAC251 (katerega vodja je Peter Hook, basist legendarnih New Order) s kapaciteto 400, in ju prek spleta razprodali v nekaj minutah, saj se je za vstopnice potegovalo kar 38.000 oboževalcev.

Pri ustvarjanju torej črpajo pretežno iz dediščine skupin, kot so Joy Division ali Echo&the Bunnymen, tuji pa jim niso niti vplivi novoromantike (Duran Duran). Kakorkoli že, njihova predanost eri britanskega post-punka je tako intenzivna, da so našli svoj diskografski dom pri Fiction Records (The Cure, The Associates). Nedavno so bili White Lies gosti zasedbe Muse na stadionu Wembley v Londonu, kjer jih je videlo okoli 80.000 ljudi.

Njihov drugi album Ritual izide 17. januarja 2011, prvi single Bigger Than Us pa 3. januarja. Album, na katerem bo deset novih pesmi, je produciral Alan Moulder (Smashing Pumpkins, My Bloody Valentine, Nine Inch Nails). Živa premiera albuma bo 22.novembra v londonski York Hall. Vstopnice za ta ekskluzivni dogodek so razprodali v nekaj minutah.

V zadnjem letu so bili White Lies polno zaposleni, in to ne samo s pripravljanjem novega albuma. Do konca leta bodo igrali v vzhodni Evropi, južni Ameriki in Mehiki, za 2011 pa bodo kmalu najavili svoje prve evropske in severno-ameriške turneje.

Njihov debitantski album To Lose My Life... bo vsak čas dosegel številko milijon prodanih izvodov. Skupino so pri revijah Q in Mojo proglasili za najboljšo novo skupino, bralci NME-ja pa so izglasovali To Lose My Life... za drugi najboljši album leta.

White Lies bodo – pred nastopi v Zagrebu, Beogradu in Skopju - nastopili v Kinu Šiška, in sicer v torek, 30.11.2010. Predskupina bo obetavni prekmurski trio Sphericube.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

White Lies bodo nastopili 30.11. v Kinu Šiška - thumbnail

White Lies bodo nastopili 30.11. v Kinu Šiška