v rubriki dogodki:
.. / / / 04.04.2012 15:21

2. Philips Fashion Week, 2. dan: 2. modna revija

V drugem sklopu so se 3. aprila 2012 predstavili Matevž Faganel z m*faganel, Sanja Grcić s Firmo, britanska modna oblikovalka Nicola de Main, ki je dopoldne vodila prvo delavnico, Aleksandra Brlan s kolekcijo 1213 in Maja Ferme z Maja Ferme Fashion.

Ponedeljkova modna revija mladih oblikovalcev je po mnenju Sanje Grcić najbolj vesela in sveža revija tega Fashion Weeka. »Zelo vesela sem, da sem si lahko vzela čas in sem jo videla. Nekaj mladih oblikovalcev me je tako navdušilo, da bi imela tudi par kosov zase.«

Sama o najljubšem kosu svoje kolekcije ni razmišljala, so se pa našli favoriti sami od sebe prek sporočil, mnenj na Twitterju ali so ji ob zaključku povedali kaj jim je bilo všeč »vsi si želijo plašče, kakšno srajčko in klobučke, kako bo pa na koncu bomo videli.«

Skupaj z Matevžem Faganelom in Nino Šušnjaro so pred Fashion Weekom odprli tudi svojo trgovino Koda 386, tako da so imeli kar nekaj opravkov in obveznosti.

Matevž Faganel se strinja s Sanjo in dodaja, da je moral bit zbran kaj se bo kakšen dan naredilo. Pravi, da je usnjena obleka prvi kos usnja, ki ga je naredil za kolekcijo jesen/zimo 2012 črpal v elementih zemlje in ognja. Barve so si sledile od rjave proti rdeči kot nekakšen vulkanski dim, njegov najljubši Fashion Week na katerem bi se predstavil pa bi bil Pariški teden mode.

Aleksandra Brlan se modne revije mladih oblikovalcev ni udeležila, vendar pozna njihovo delo, saj je kot kreativni vodja sodelovala pri njihovi zaključni modni reviji, ko so končevali študij. Iz svoje kolekcije bi težko izpostavila kakšen kos, morda plašč, v primerjavi s prvim Phillipsovim Fashion Weekom pa se po njenem mnenju čuti večja organiziranost, saj se je tudi sama se bolj posvetila ustvarjanju in poiskala pomočnico, ki je bila v stiku z organizatorji.

Zadnja oblikovalka, ki se je predstavila, Maja Ferme je zadovoljna, da so predstavili dobro kolekcijo in so se obrestovali meseci truda, ki so ga vložili. Za prvi kos, ki je požel veliko pohval je bilo mesec dni časa, saj je bilo vse ročno šivano. »Sama inspiracija kolekcije je bila v tem, da smo postavili družbi ogledalo, se pravi družbeno politična situacija.

Poglavitno pri vsem tem je, da upamo in zaupamo vase, to pomeni da smo tudi močni. Prav zato je prvi suknjič podložen in prešit z bleščicami, obenem pa poleg upanja in zaupanja vase potrebujemo tudi srčno kulturo, to je humanost, sočutje do človeka, da vemo kaj se dogaja okoli nas, si želimo sprememb in se aktivno udeležujemo stvari.« Je ženska, ki ve kaj hoče in gre naprej po svoji poti tako kot tudi njene stranke.

Mnenja obiskovalcev

Energični pevki Alyi je bila najbolj všeč kolekcija Maje Ferme, pogrešala je morda le več barvitosti. Prav tako spremlja tuje Fashion Weeke, nazadnje je bila v Zagrebu kjer je bilo barv nekoliko več, tudi sama se nikoli ne pojavi v temnih oblačilih, ampak je znana po svojem mladostnem barvitem stilu. »V Sloveniji imamo krasne kreatorje in sem mnenja, da jih je potrebno spodbujati in ceniti, med drugim sem sodelovala z Vladimiro Kralj in Nino Šušnjara.«

Vizažistka Mateja Pozeb bi izpostavila kolekcijo Firma, ki jo je oblikovala Sanja Grcić. »Kljub temu, da je kolekcija jesensko zimska, se mi zdi barvno lepo uravnotežena in živahna. Za vsakega se najde nekaj, tako za tiste, ki imamo radi žive barve kot tudi za tiste, ki so jim ljubše umirjene.« Po njenem mnenju vsako leto kdo preseneti in ji je všeč, da tudi pri nas modna scena napreduje.

Drugo uvrščeni tekmovalki oddaje Misija Evrovizija, Nika in Eva Prusnik sta bili na takšni prireditvi prvič. »Misliva, da je dobro za slovenske oblikovalce, da se uveljavijo na takšnih dogodkih, da jih ljudje prepoznajo, izkušnje pridobivajo tudi mladi oblikovalci, saj nas mladih svet stoji.«

Mlada oblikovalka, ki se je predstavila v ponedeljek, Allice Bossman je pri vsakemu oblikovalcu našla kakšen kos, ki je bil všeč. »Vedno je zanimivo videti od kje drugi dobijo navdih in ideje. Moram priznati, da slovensko sceno šele zdaj bolje spoznavam šele sedaj in mi je všeč kar vidim.« Sama je bila ob ogledu modnih revij predvsem pozorna na izdelavo, materiale in podrobnosti, ki so bile morda spregledane.

Danici Lovenjak je bila najljubša kolekcija Maje Ferme, ker je dokazala, da zna odlično oblikovati tudi dnevne kreacije ne le večernih. Tudi sama prisega na slovenske modne oblikovalce, zadnji dan pa se bodo predstavili še zadnji, ki nekaj veljajo v modnem svetu in zaključili tridnevno dogajanje.

Lea Smrkolj - avatar

Lea Smrkolj

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 13.03.2012 na ŽVPL-u skupaj objavil 10 člankov.

Druga modna revija drugega dne 2. Philips Fashion Weeka - thumbnail

Druga modna revija drugega dne 2. Philips Fashion Weeka

Foto: Alja Kink / Alja Kink Photography