v rubriki dogodki:
.. / / / 05.04.2012 14:49

2. Philips Fashion Week, 3. dan: 1. modna revija

Včerajšnji dopoldan je minil »za zaprtimi vrati«. Zadnji modni reviji za sezono jesen/zima 2012, pa bosta v spominu vseh ostali kot zelo obljudeni, kar najbolj navdušuje naše modne oblikovalce.

Delavnice za izbrane študente

V prvi vrsti je na tokratnih delavnicah sedelo 20 študentov mode iz Naravoslonotehniške fakultete, Visoke šole za dizajn in Visoke šole za umetnost. Omejeno število udeležencev je botrovalo k višji kvaliteti sporočila.

Študente so seznanili s tehniko izdelave filma, od osnutka ideje do produkcije in postprodukcije. Gostja iz tujine, Kathryn Ferguson, se že vrsto let ukvarja z izdelavo filmov v modi, za Slovenijo pa je to razmeroma nov trend, ki se ga večinoma poslužujejo mladi.

Prvi sklop revij

Pisto je proti večeru prva otvorila Tanja Zorn z odtenki sive in fuksija barve, nekaj toplejšimi in nežnimi materiali ki spominjajo na origami. Urška in Tomaž Draž sta kolekcijo, ki temelji na fotografijah iz tvida in tartana, načrtovala dobra dva meseca: »Odločila sva se za novo tehnologijo pletenja. Težje je bilo izbrati prave materiale, izrisati vzorce in kombinirati ustvarjeno.« Po njunem mnenju so se letni časi zabrisali med seboj, zato se danes nosi veliko lahnih materialov, ki olajšajo kombiniranje.

Aleksandrinke, razcepljene identitete in povezave različnih kultur so se izrazile skozi kolekcijo Mateje Krofel in Tinke Domjan: »Film o Aleksandrinkah sva si želeli prej ogledati, vendar nama to ni uspelo, zato sva raziskovali na lastno pest.« Letos sta sodelovali tudi z Viktorjem Barličem, ki je na pisto prispeval usnjene torbice in čevlje.

Almira Sadar je nadaljevala z razvijanjem svojih misli, poudarek pa je dala na zgodovino, natančneje 20. leta, ko so se ženske osamosvojile in osvobodile, linije oblačil so se sprostile: »Gre za iskanje različnih odnosov med materiali, gladki, teksturirani, prosojno in neprosojno. Danes se zelo sproščeno oblačimo, oblečemo tudi debel pulover čez tanko krilo, nismo več formalni.«

Z nekaj moškimi kosi se lahko pohvali Simona Muc, ki je svojo kolekcijo opisala kot uspešen eksperiment: »Ime kolekcije je Ko mamut sreča pajka se stresejo niti. Mislim, da to veliko pove, gre za kontrast med transparentnostjo in netransparentnostjo, debeli in tanki, brutalni in nežni tudi na področju barv. Kolekcija Niti Niti je ugajala tudi Tomažu Miheliču, ki pravi, da bo kakšen kos kmalu v njegovi garderobi.

»Odvadila sem se hoditi na dogodke s pričakovanji, tako da se bom pustila presenetiti, ker pa nekatere oblikovalce že dobro poznam, lahko rečem, da me bo Marjeta Grošelj gotovo ponovno navdušila s kolekcijo torbic,« nam je pred revijo zaupala Barbara Drnač. Hči Tereza Poljanič se je udeležila tudi prve revije mladih talentov in povedala, da so ji kolekcije ugajale, marsikoga pa čaka še veliko nabiranja izkušenj. Modni poznavalki sta revijo obiskali odeti v vintage: »Na sebi imam majico ki spada k narodni noši.«

Poklepetali smo še z modnima poznavalkama Lorello Flego in Petro Windschnurer, ki sta bili nad revijama splošno navdušeni.

Videne kolekcije so bile na splošno bolj lahkotne, kot zimske. Pogrešam koncet, redkokatera kolekcija je bila zares dodelana od začetka do konca ...

... je svoje mnenje izrazila Lorella, ki pravi, da sta moda in lepota zelo subjektivni. »Danes sem videla nekaj res lepih kolekcij,« je bila navdušena Petra, ki je izpostavila predvsem sodelovanje Jelene in Svetlane Prokovič ter konstrukcijsko obvladovanje prostora Nataše Hrupič iz drugega sklopa revij.

Videli smo veliko dobro dodelanih kolekcij, po čemer menda Slovenci slovimo tudi v svetu. Velika obiskanost zadnjega dne je pustila vtis na marsikom, posebej pa je storila zadovoljstvo paleti modnih oblikovalcev.

Nastja Hrobat - avatar

Nastja Hrobat

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 12.03.2012 na ŽVPL-u skupaj objavil 14 člankov.

Prva modna revija tretjega dne 2. Philips Fashion Weeka - thumbnail

Prva modna revija tretjega dne 2. Philips Fashion Weeka

Foto: Alja Kink / Alja Kink Photography