v rubriki dogodki:
.. / / / 16.07.2019 18:43

Kolesarska pank tura z Esadom Babačićem

Ko sem bil prvič opozorjen na ta dogodek, sem bil že prepozen. Tura je bila namreč že razprodana. Ampak ker sem po duši še vedno panker, ki mesto rad premaguje kar z biciklom, sem se odločil, da mi naslednja ne uide. In tako je tudi bilo.

V petek popoldne sem se pridružil skupini približno 20 kolesarjev, ki so se tako kot jaz prijavili na dogodek, ki ga organizira ekipa neprofitnega zavoda Urbana Vrana (Ljubljana Urban Tours). Po uvodnem spoznavanju in nagovoru s strani organizatorja in Esada smo krenili na pot. Kaj povedati o Esadu poleg tega, da gre za pank poeta in nekdanjega vokalista benda Via Ofenziva? Ogromno, ampak predlagam, da vam o sebi spregovori kar sam. Na turi.

Od dogodka sem pričakoval veliko, nisem si pa niti upal predstavljati, da bo tako zelo fantastično. V treh urah, kolikor je bilo za turo tudi predvideno, nas je pot po Ljubljani vodila mimo različnih lokacij, pomembnih tako za samo punk zgodbo na prelomu iz 70ih v 80a kot tudi Esadovo odraščanje. In na vsaki od teh točk smo udeleženci lahko uživali v Esadovih pripovedih, ki pa so največji čar celotnega dogodka. Esad še zdaleč ni zgolj vodič, ki bi udeležencem posredoval različne informacije o tistem času. Ne, njegove pripovedi so odpiranje vrat v njegov takraten svet. Predstavljate si, da nekje na podstrešju najdete dnevnik nekoga od svojih prednikov, ki ga začnete mrzlično prebirati in preprosto ne morete odložiti. Esad s svojim načinom pripovedi zgodbe in prigode iz tistih časov postavi na nivo poezije, ki te potegne vase, omami in očara. In verjemite, da je bilo na 10 postajah ture veliko tega. Pa vendar bi človek Esada lahko poslušal ure in ure ne glede na to, ali govori o zabavnih ali pa o bolj žalostnih in tragičnih dogodkih. Seveda, za nekoga ga je punk spremljal večji del odraščanja, je bila tura kot pisana na kožo, ampak naj vas ime ne zavede. Na turi ne boste deležni le zgodovine panka v Ljubljani oziroma na področju bivše Jugoslavije. V bistvu je tega presenetljivo malo, oziroma je spretno vpeto v zgodbe o odraščanju, prijateljstvu, lokalnih pripadnosti, vse prepleteno z anekdotami, ki jim Esadov način pripovedovanja da prav poseben pečat in prav to je dodana vrednost ture, če si lahko sposodim izraz ene izmed udeleženk.

Kolesarska pank tura z Esadom Babačićem je kulturno turistična ponudba, ki trga gate. Urbana Vrana poleg te ture organizira še druge tematske ture in v prihodnosti si jih najverjetneje lahko obetamo še več. Menda tudi v angleškem jeziku, kar bi bila vsekakor dobrodošla popestritev, saj pank tura obiskovalca popelje po mestu na način, kot si ga obiskovalec lahko samo želi. Ne verjamete? Esad bo vse zainteresirane po Ljubaljani zopet popeljal že avgusta in svoje mesto si lahko rezervirate tukaj.

Pa pohitite. Tudi julijska tura je bila razprodana.

Matej Mrevlje - avatar

Matej Mrevlje

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 25.02.2014 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

 - thumbnail

Foto: Matej Mrevlje