v rubriki dogodki:
.. / / / 16.01.2005

Brazilec Marko v Cvetličarnici

V čast nam je bilo obiskati verjetno, letos, najboljši drum'n'bass event, čeprav se je leto šele dobro začelo. Zagotovo eden najboljših drum'n'bass izvajalcev, trenutno, na obličju zemlje, DJ Marky, se je ponovno vrnil v našo zakotno deželico.

Direktno iz Sao Paola se nam je prvič predstavil v, že pokojnem, Sub Sub-u, tokrat pa smo imeli, v Media Parku, priložnost slišati komade iz njegovega novega albuma In rotation, ki ga je posnel z XRS-om.

Začelo se je pozno zvečer. Kljub temu, da DJ Marky v Sloveniji ni dobro poznan se je v Cvetličarnico nagnetla velika masa bobna-in-basa željne mladine, ki se je pripeljala iz vseh kotov naše domovine. Ogrevali so nas, zdaj že dobro znani, Place4bass team-ovci s preigravanjem hard in mehkih basov, ki sprva niso pričarali pravega vzdušja. Garderoba je bila kaj kmalu polna, ampak tega smo že navajeni. Oči so zamikale mikavne vizualizacije. Tako preproste, a predstavljene s kvalitetno opremo in s pikantnimi vložki. Zanimivo. Morda vseeno malce preveč oglaševanja z napisi DJ Marky, MC Dynamite in podobno.

Okrog poldruge zjutraj se je na oder potiho prikradel simpatičen preprost človek, črne polti in z ogromnim nasmeškom. Na njegov prihod je hitro opozoril Britanec MC Dynamite, ki je zasenčil gramofone in DJ-ja. Z glasnim pozdravljanjem Slovenije me ni prepričal. Glavno vlogo je v soboto igrala glasba. Začel je počasi, z mehkejšim drum'n'bassom in vokalnimi brazilskimi vložki. Ravno prav. Zanimiv je njegov način miksanja, ki ga ni opaziti pri drugih drum'n'bass DJ-jih. Vsak nov komad se najprej začne z ravno prav dolgim uvodom, nato pol sekunde pavze, zatem doda več basa in manj bobna, šele po polovici komada pa navije base in zažge z najboljšim ritmom. To počne natančno in človek bi na tako premišljeno izdelan set lahko plesal 12 h brez pavze. Napetost je podžigal tudi MC s podvigovanjem glasu, ki pa je nažalost velikokrat pretiraval in ni pustil, da uživamo v sami glasbi. Moram priznati, da ima smisel za ritem in se z Markyjem odlično ujameta, vendar MC ne bi smel biti poklicni oglaševalec in moderator. Na partyju človek pleše sam in ne rabi nikogar, da ga usmerja. Marky je namreč vrtel plošče vse do pol pete zjutraj, Dynamite pa si ni vzel niti 10 minut pavze. Glede tega je bil Markyjev nastop veliko boljši leta 2000, ko je bil zvezda večera sam.

Vseeno je MC kdaj pa kdaj le začinil glasbo, s priredbo besedila "Ready or not" Fugeesov ali pa besedilom iz komada Roni Size-a, "Dirty beats", vmes pa je bilo slišati tudi mešanico 50centovega "P.I.M.P" komada.
Po drugi strani pa me je Brazilec malo razočaral. Kar nekajkrat je namreč poskušal še bolj dvigniti napetost z rewindi, ki pa so razpoloženje le pokvarili. V trenutku, ko si v največji ekstazi, v svojem svetu, na vrhuncu komada, te zbudi rez komada in MC-jevo navijanje, potem pa traja kar nekaj časa, da se zopet spraviš na isti tir. Vsekakor črna pika.

Ob koncu svojega seta je Marky vseeno pokazal zakaj ga po svetu tako cenijo in zakaj je osvojil mnogo naslovov za najboljšega DJ-ja, ter se poigral z mešalko. On je pač mojster! Pri miksanju pa ni šlo niti brez reggae ritmov in Rastafarija.

V imenu obeh se je zahvalil Dynamite, seveda po slovensko z "Hvala". Morda je to res lepa gesta, navezati stik z občinstvom, ali pa le medijski način pridobivanja oboževalcev. Odprtih ust so ob takem nastopu ostali tudi domači DJ-ji in Jamirko, ki je z nami še od časov Jambreakerja, je pokazal spoštovanje do gosta ter začel z latino komadom brez bobna in basa, saj je bila večina že potrebna počitka. Ob petih se mu je zopet pridružil MC z "otoka".
Dvorana se je počasi začela prazniti, tisti, ki so ostali, pa niso dolgo počivali. Očitno se je tale drum'n'bass res "prijel". Zabave kot je bila sobotna se lahko kosajo s House in Techno zabavami v Lipi in K4, ki počasi že prihajajo iz mode. RDYO je definitvno na vrhu in tudi tale Cvetličarnica, ki se mi je na začetku priskutila, je postala bolj domača.

Med množico je bilo opaziti tudi naše medijske zvezde. Na pijački se je proti jutru ustavil Bizovičarjev fant. Vidite, punce, kaj ste zamudile! Event je bil, kot že rečeno, dobro načrtovan, še bolje izpeljan, varnostniki prijazni, natakarji nasmejani, občinstvo navdušeno. Marky je imel definitivno dober dan, poleg sposobnosti in znanja, ki prekaša tudi njegovega sonarodnjaka DJ Patifa. V nadaljevanju nas čaka še DJ Rush, v soboto, 29.1., v K4, ki bo težko zadovoljil naša pričakovanja, ki so se po sobotni noči le še zvišala.

Alja Žoržfoto: Domen

dj marky - thumbnail

dj marky