v rubriki dogodki:
.. / / / 29.11.2001

Catharsis, Entreat, Pledge Alliance

Glasba še vedno ni postala le tržni produkt, ki ga izberemo s polic v trgovini s pomočjo žive in medijske promocije. Petkov večer v ajdovskem klubu Jutro s skupinami Pledge Alliance, Entreat in Catharsis, pa je še bolj izpostavil idejo pred glasbo in delovanje pred konzumiranjem. Pledge Alliance so se izoblikovali iz graške punk hard core scene do današnje oblike z metalskim pridihom in močnim vokalom.

Zadnjih upor ni le prazna fraza, saj sami tudi aktivno sodelujejo na demonstracijah. Na koncertih svoja sporočila širijo skozi glasbo in tiskano gradivo. Opozarjajo na družbo in njene napake, od seksizma na vseh ravneh, do pravic posameznika, ki so vedno bolj omejevane s strani vladajočih in kapitala, ki stoji za njim. Skozi glasbo pa se poleg sporočila vsaj za tistih nekaj trenutkov med koncertom pomeni osvoboditev pred vsemi omejitvami.

Entreat so ta večer v svetu svojih emocij skozi čist zvok in pred domačo publiko zasijali v vsej svoji lepoti. Na koncu pa odstopili prostor še Catharsis. Skupina si je s svojim delovanjem in prejšnjimi koncerti tudi po najbolj odročnih delih sveta prislužila svoj sloves, tako da nabita dvorana ni bila presenečenje. Med koncertom posebej izstopa karizmatični pevec Brian z prodornim kričečim vokalom na kaotični in hitri metalsko hard corovski podlagi in obveznimi medgovori med komadi.

Skupina deluje na dveh med seboj povezanih ravneh. Kot skupina in kot del kolektiva Crimeth Inc, ki se z različnimi publikacijami in pomočjo drugim skupinam, pomaga neodvisno širiti ustvarjalnost in sporočila. Ustvarjalnost in kreativnost namreč glasbena industrija prodaja svojim potrošnikom, ki ne vidijo, da so tudi sami lahko kreativni in ne le tisti, ki konzumirajo tujo v obliki proizvodov.

Ko se ljudje zavejo mej na enem področju, jih lahko začnejo opažati in podirati tudi na drugih. S tem postopoma začnejo živeti svoje življenje v mejah, ki si jih postavijo sami svobodno in brez vsiljenih okvirjev vladajočih struktur in ekonomskega kapitala in resnično živeti.

Več za razmišljanje pa toplo priporočeam strani catharsis.oddshaped.com in www.crimethinc.com.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

pledge alliance - thumbnail

pledge alliance