v rubriki dogodki:
.. / / / 29.06.2004

Terra Folk začarali Portorož

Terra Folk, ki z lahkoto polnijo dvorane po tujini...

Tako bi se zlagala, če bi napisal, da je bila dvorana Avditorija nabito polna, saj je bilo zasedenih le približno dve tretjini sedežev, še bolj pa bi se zlagal, če bi zapisal, da Terra Folk niso igrali z enako vnemo kot za nekaj tisoč ljudi, prav tako pa je bilo tudi vzdušje v dvorani.

Kot bi igrali za vsaj tisoč ljudi, namreč! Presenetljivo je koncert začela nova postava Terra Folk, ki jo bosta poleg Danijela Černeta in Bojana Cvetrežnika tvorila še Janez Dovč in Marko Hatlak. Velika zanimivost in posebnost koncerta je bila, da se je zgodilo prvič, da je bilo na odru vseh šest članov skupine, poleg že omenjenih torej tudi Boštjan Gombač in Jožef Sečnik.

In ker sem pred kratkim Terra Folk videl v živo, me je zanimalo, kako se bo v zvok vklopil tudi Marko Hatlak, brez dvoma izjemen harmonikar, izkazal pa se je tudi kot tolkalec in pevec. In čeprav sem še vedno mnenja, da sta odhajajoča Boštjan in Jožef, še posebej prvi) pravzaprav na nek način nenadomestljiva, sem po tem koncertu prepričan, da bosta Marko in Janez imenitno zapolnila vrzel.

Harmonika seveda ni instrument, ki bi ga slišali zgolj v narodnozabavni glasbi (Marko Hatlak nanj igra tudi tango) in v prihodnosti lahko na koncertih Terra Folk pričakujete "dvoboje" med violino in harmoniko, utegne pa se zgoditi, da boste priče poslastici, ko igrata zgolj dve harmoniki in vas glasba ponese v trans.

Repertoar je seveda obsegal dela z vseh treh plošč, vmes je bilo slišati vrsto šal (v slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem, tudi ruskem jeziku) in celo krajših gledaliških improvizacij, pa novih skladb, vse skupaj pa je bilo odigrano na neverjetno energičen, spontan in pogosto tudi improviziran način, vse skupaj pa je zvenelo odlično, izredno polno in doživeto.

Ob stalni in zares priznani četverki sta se odlično obnesla tudi Marko in Janez, ki bosta h glasbi prispevala ogromno novega in ravno tako zanimivega. Tisti, ki ju bodo gledali le kot zamenjavo za Boštjana in Jožefa, ne bodo nikoli slišali veličine in širine, ki jo prinašata v izjemen zvok skupine.

Foto (c) Helena Mak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

TerraFolk v Portorozu - thumbnail

TerraFolk v Portorozu