v rubriki dogodki:
.. / / / 15.07.2002

City of ... 02

Kaj narediti, če glasbe, ki jo poslušaš in jo imaš rad ne moreš nikjer konzumirati v obliki koncertov? Recept je preprost, po njem pa se ravnajo mladi iz Nove Gorice in okolice: narediš jih sam. Tako so zbrani okrog ekipe 13. brata v sodelovanju z zavodom Mostovna, poleg redne letne koncertne ponudbe letos drugič organizirali festival neodvisne glasbe City of.

Pred leti zapuščeni industrijski objekt Mostovna, navkljub počasnim mlinom birokracije, le spreminjaja v koncertno - kulturno prizorišče pod streho oz. na dvorišču katerega so zbrali novodobna angažirana glasbena plemena ki izražajo svoja osebna stališča, ideje in življenjske stile, ki se z denarno naravnano glasbeno industrijo niso ravno najbolj kompatibilna.

V dveh dneh so se predstavila tako nova perspektivna imena kot že bolj uveljavljene skupine na tem področju. S prvim dnevom so začeli Lost in the crowd. Nadaljujejo bogato tradicijo melodičnega punk rocka iz trboveljekse kotline, ki sega v začetke devetdesetih, ko so se s tovrstno glasbo tam okužili Not the same in kot kaže še vedno živi. Z dobro mešanico hard cora, metala in ema so se predstavili mariborski Curse of instinct. Zadnje pesmimi se še nekoliko bolj nagibajo proti metalu, v kratkem pa bo pri avstrijski založbi izšel njihov CD prvenec. Bolj umirjeno so nadaljevali italijanski Io non so s svojo različico post hard cora v stilu skupin združenih okoli washingtonske založbe Dischord.

Staroste kranjske metalske scene GodScard se zadne čase precej pojavljajo skupaj z hard corovskimi bendi, sami pa nadaljujejo po poti proti novodobnih metalskih hibridov. Prvi gostje s hrvaške na festivalu so bili Nikad, ki so zrasli iz skupine Clean in si pri nas že ustavarili določen sloves. Trojica tudi glasbeno izhaja nekje iz njihovih korenin - na momente kričeče nato pa naprej spet umirjeno, s politično angažiranim predznakom. Prvo nenajavljeno presenečenje tega večera so bli Rotteness - brutalci iz Mehike. Divji in surovi v stilu južno ameriških skupin Acao direta in Ratos de porao, ki sta že nastopili v naših krajih.

Za prijeten zaključek večera pa so poskrbeli simpatični tržačani Authentics, najštevilčnejša zasedba tega večera s prijetno plesno mešanico skaja in rocksteadyja. Tako se je končal uradni del programa prvega dne. Razkrilo se je tudi after hour presenečenje pod imenom Sperma, in sicer kot skupina sestavljena iz akustičnih glasbilih, od piščali do bobenčkov, s spremljavo ognjenega šova.

Naslednji dan je Nova Gorica po bolj ali manj naporni noči za vsakogar ponujala nekaj. V skate parku se je odvijal kontest v rolanju, večina pa se je odločila za lenobno postopanje po mestu ali pa še rajši za oddih in hlajenje ob bližnji Soči. Zvečer so se sprva predstavili trije novi mladi bendi. Obetavni Kill the rutine iz Vrhnike z metaliziranim hard corom, rocking emo korovci Sugar honey lovers z zabavnimi nemško angleškimi nagovori, ki so izvirali izpod klobuka razpoloženega basista in iz Stare Gorice bivši xClarityx preobraženi v This memory of you z metaliziranim, straight edge in hard corom.

Pod s strelami prepredenim nebom so s številno podporo iz ljubljanskega skvota, revolucijo netili Ljubljanski Aktivna propaganda in množico za sabo potegnili z angažiranim street punk hardcorom z močnimi političnimi sporočili, predvsem v zadnjem času usmerjenimi proti natu ter za boljši pravičnejši svet izven spon kapitalizma. Zaradi svojih stališč imajo precej težav z organi oblasti, kar se je pokazalo prav naslednji dan, ko je bila v njihovi bazi v skvotu Avtonomna cona Molotov, izvršena obsežna in nekorektno izvedena policijska racija.

Spričo prvih kapelj dežja se je celotno dogajanje preselilo v notranjost Mostovne, kjer so nadaljevali francozi Burn Hollywod burn - jezni kaotičnm kričeči in zmetalizirani. Za njimi pa Analena, najlepša skupina tega večera. Če približno povzamaem kar iz napovednika: magična kombinacija s krasnim vokalom karizmatične pevke, dopolnjena z dvema kričečima moškima, ki pričara zvezde pred naše oči. Za konec pa še Ani(e)mo(a)tion. Avstrijska kombinacija čustev in besa, ki se je izrazila v najbolj intenzivnem nastopu tega večera in morala zaradi dovoljenja žal že nekoliko predčasno končati nastop.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

City Of ... - thumbnail

City Of ...