v rubriki dogodki:
.. / / / 17.05.2000

D.O.A. in Scuffy dogs na Metelkovi

Konec sedemdesetih, ko se je punk začel razraščati po svetu je njegovo seme zaneslo tudi v Kanado oz. bolj natančno Vancouver z okolico, kjer se je začel pojavljati kup samosvojih punkerskih bendov (No Means No, Dayglo abortions,...) med njih sodijo tudi D.O.A. (Dead On Arrival). V nedeljo smo jih lahko videli tudi na Metelkovi v Ljubljani.

Njihov zvok se veliko bolj navezuje na izročilo ameriških rockovskih bendov tipa MC5 in Stoogies kot na angleško vejo punka. Še naprej pa so ga nadgradili na svojevrsten in prepoznaven način. Te skupine pa imajo še eno skupno značilnost. Skozi vsa ta leta so ostali aktivni vse do danes. Se pravi, pri D.O.A. dobrih 20 let punka prežetega s političnim aktivizmom, ki je pomemben del njihovega delovanja. Najbolje so to izrazilii v svojem sloganu talk minus action = zero. V praksi pa so izdali cel kup benefit plošč, katerih izkupiček je bil namenjen raznim organizacijam in aktivnostim, ki so jih podprli tudi s koncerti.

Kaj smo torej lahko videli na Metelkovi v enem njihovih ponovnih koncertov pri nas, v času ko je punk potal splošni trend in dostikrat molzna krava glasbene industrije. Kot predskupina so najprej nastopili goriški Scuffy dogs. Tudi oni sodijo med starejše punk izvajalci na naših tleh. V punk zvok vpletajo ska, ponekod celo reggae vzorce, vmes pa se najde še kakšna zimzelena punkovska priredba. Po ogrevalnem delu so pozdrave iz kanade prinesli D.O.A.. Kljub letom, za razliko od mnogih svojih sovrstnikov, ki se na stara leta vrnejo po zamujeno slavo in zajeten kupček cekinov, D.O.A. še vedno premorejo kar precej energije, kar so pokazali tudi na odru. Slišali smo lahko njihove starejše pesmi pa do stvari iz njihove zadnje Festival of atheists. Dotaknili pa so se tudi svojih bluesovskih in rockerskih korenin. Vmes pa je med bendom in nekoliko starejšo publiko razvila sproščena komunikacija. Dober odziv pa se je stopnjeval do te mere, da je bilo v prvih vrstah občasno priporočljivo popaziti na pogo pleasalce in piksne piva ki so frčale naokrog. Na koncu jih je publika še dvakrat priklicala na oder, nato pa se je večer punka in piva zaključil.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.