v rubriki dogodki:
.. / / / 20.09.2000

Eksplozija izvirnega okusa Ajdovščina, Klub Jutro, sobota 16.9., Ani(e)mo(a)tion, Entreat, Dickless Tracy

Sobotna noč ni bila tiste vrste, ki bi jo človek želel preživeti na cesti. Narava je kazala svojo moč v obliki neurja. Tako, da je bilo pravo olajšanje ko smo mimo hudournikov, napol poplavljenih cest in z vijuganjem mimo na cesto padlih dreves in drugih stvari le prišli v ajdovski klub Jutro.

Tam so nas za ogrevanje pričakali Dickless Tracy iz Brežic. Brežice so plodna valilnica raznih podzemnih industrial, noise, eksperimentalnih in drugih projektov. Ena izmed živih skupin z dokaj dolgo tradicijo iz tistega konca pa so prav Dickless Tracy. Naša ušesa so mučili z dolgometražnim odmerkom grind - noise - metal cora. Se pravi, da ni manjkalo nebrzdanega kričanja v visokih in nizkih tonih. Vmes pa je padla še kakšna priredba in kup šal, ki so jih s sabo prinesli iz domačih logov.

Pred kratkim so svojo prvo malo ploščo po tretjem letu svojega delovanja izdali primorski Entreat>. Tako da je bil drugi del tega večera namenjen predstavitvi le-te. V soju sveč so na dan bruhnile njihove najgloblje emocije, izražene v zmesi metal-emo cora. S svojim nastopom niso pokazali le ponovnega zavidljivega napredka, tako kar se tiče pesmi kot samega nastopa, ampak tudi da se lahko postavijo ob bok katerikoli skupini tega tipa, tako v Evropi kot v Ameriki. Proti koncu je sledilo še dodatno presenečenj, saj so inštrumente počasi zamenjevali s člani skupine Man in the Shadow (razen tistih ki so isti), kar je napovedovalo poslovilni koncert oz. Zadnji krik te skupine, ki je bila dolga leta ena od nosilcev primorske scene.

Za zadnji izbruh energije tega večera je poskrbelo avstrijsko pleme Ani(e)mo(a)tion. Skupina je že s svojimi prejšnjimi nastopi pustila več kot le dober vtis, ta večer pa je šla še korak dalje. Uvodni ritualni ambientalno skorajda elektronsko zveneči začetek se kmalu sprevrže v non-stop divjanje, ki se le ob momentih umiri s kratkimi emo vložki in nato nadaljuje še z večjo močjo. Medtem ko se jim z obrazov topijo barve, pa karizmatični pevec odlično obvladuje vedno bolj ponorelo publiko vzpodbujeno z prvinskimi ritmi. Skratka koncert, ki ti videnje glasbe lahko popolnoma spremeni in pokaže da lahko skupina da od sebe veliko več kot le skromen odrski nastop, ki ga velikokrat ponujajo sicer "velika" imena glasbene scene.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.