v rubriki dogodki:
.. / / / 25.05.2000

Zagreb report - Močvara: The Get Up Kids, The Anniversary, FNC Diverzant, Brassneck

Do Zagreba nas loči le dobra ura in pol hitre, oz. slabi dve uri počasne vožnje, vključno s krajšim postankom na meji. Pa tudi pot, ki je približno enako dolga, kot recimo do Maribora je veliko lepša. Tako da skorajda ni razloga da se občasno tja ne bi podali na kakšen koncert. Tam z odprtimi vrati čaka na vas klub Močvara...

... kjer smo bili deležni več kot prijaznega sprejema. No seveda si je dobro že vnaprej priskrbeti podatke o lokaciji, saj se s tem lahko izognete dobri uri tavanja po Zagrebu + morebitnemu srečanju s hrvaškimi možmi v modrem, ki vas radi oglobijo (menda je ustaljena praksa, da gre izkupiček kar v njihov žep), drugače pa radi priskočijo na pomoč izgubljenim "turistom". Skratka za boljšo orientacijo, Močvara se nahaja na krasni lokaciji (na katero so se pred kratkim preselili) med zgradbo RTV-ja in travnatim obrežjem Save (Trnjanski nasip), ki je zelo primeren za posedanje med, pred in po koncertu. Tako da tudi drugače lahko tam srečaš kup ljudi.

Ko smo prispeli smo ujeli le še zadnje takte prve skupine tega večera - Brassnek, mlajše hrvaške emo različice z ženskim vokalom. Za njimi so že nekoliko bolj številčno publiko ogrevali domačini FNC diverzant.Z mešanico melodičnega punka so pred domačo publiko doživeli dober odziv. Njihov repertoar pa je bil sestavljen tako iz starejših hitov iz njihovega splita s Five minutes to Steve, kot iz novih pesmi. S sproščenim in razigranim nastopom so pri meni pustili celo boljši vtis kot naslednji bend.

V ameriškem paketu so se predstavili The Anniversary in The Get Up Kids. Najprej Anniversary z melodičnimi emo melodijami in ženskim vokalom ki se je prepletal z zvoki analognega sintetizatorja, nato pa so v istem stilu vendar mnogo bolj energično in prepričljivo nadaljevali Get up kids. Za to jih je burno nagradila publika, ki so jim v dobrem spominu ostali še iz njihovega zadnjega koncerta izpred dveh let. Med njimi je bilo (za razmere pri nas), veliko število deklet, ki se ne bojijo niti stage divinga z odra (glej fotke). Tokrat so se Get up kids predstavili z še veliko več materiala saj so vmes izdali neakaj novih stvari. Za Doghouse records so izdali 10" Red letter day. Ustanovili lastno založbo Heroes and Villians in v sodelovanju z Vargant records izdali novi CD Something to write home about. Tokrat jih je na sintesajzerju manično spremljal bivši bobnar Coalesce. Proti koncu so odigrali še priredbo Braid in obdelavo AC/DC za svojega avstralskega menedžerja in po burnih ovacijah koncert zaključili z bisom sestavljenim iz par mirnejših pesmi.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.