v rubriki dogodki:
.. / / / 29.05.2001

Glengarry Glenn Ross v PDG

Primorsko dramsko gledališče je v četrtek predstavilo zadnjo premiero v sezoni. Režiser Jaša Jamnik se je lotil izjemnega besedila ameriškega dramatika, režiserja in novinarja Davida Mamenta z naslovom Glengarry Glen Ross. Mamet je leta 1983, ko je bila igra tudi krstnoo uprizorjena v Londonu, za to dramo o trpkih in nevrotičnih izkušnjah nepremičninskih agentov dobil prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Dvodejanka s sedmimi moškimi liki in dovolj prepričljiva, da iz besedila krepko izstopajo tudi slengizmi in kletvice, kar lahko ocenimo tudi kot posebno atrakcijo uprizoritve, v kateri je Jamnik poskrbel za meditativno vzdušje, s tem pa zaplet zgodbe še pribljižal trenutku, ko je v naši družbe srenji pravzaprav zavladal čas zelo podobnega medosebnega boja in puljenja za vsak groš, dolar alipak tolar seveda.

V predstavi navdušuje Bine Matos kot prefrigani Richard Roma, takoj za njim pa sta prepričjliva tudi Janez Starina kot Shelly Levene in Jože Hrovat kot Dave Moss. Mametova drame je bila že skoraj pred poldrugim desetletjem tudi filmana, v nepozabnih vlogah so tedaj nastopili med drugimi tudi Jack Lemon, Al Pacino, Ed Harris in Alec Baldwin.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Glengarry Glen Ross v PDG - thumbnail

Glengarry Glen Ross v PDG