v rubriki dogodki:
.. / / / 23.05.2005

Ceca has landed

Ne samo, da je pristala, še jako dober koncert je napovedala. Bejba je po vsem sodeč mož beseda, ker ji je uspelo izpeljat noro dober etno-pop dogodek, meni pa je bilo malo nerodno, ker v natrpani dvorani edina nisem znala besedil.

Napovedani so bili neki izgredi, kupi policajev in pijanih ljudi, kar me je malo skrbelo, dejansko pa je vse potekalo docela kulturno in v prijateljskem duhu. Koncert se je kakopak začel pozneje, kot je bilo napovedano, kar je precej kul, ker bi ga sicer množica, ki je čakala na počasne varnostnike, da jih pregledajo, polovico zamudila. V drenjanju sem fasala pet modric. Nekaj pred deseto so damo napovedali, in ko je otvorila koncert z enim petnajst let starim komadom in so vsi peli z njo, je bilo jasno: to je hardkor občinstvo, s srcem pri stvari.

S sabo je pripeljala bend, ki si je dal duška, komadi so bili noro dobro izvedeni, bila je lepa mešanica popa, orientalskih zadev, da trubašev sploh ne omenjam. Tuji ji niso niti latino ritmi, in ne šalim se, v enem komadu sem slišala keltske violine. Da bi naši estradniki nastopali s takimi zasedbami (30 ljudi na odru), mi ni znano.Slišali smo starejše komade, na koncu pa še pet kompozicij z lanskega albuma, Gore od ljubavi. Tribune so bile do konca polne, Ceca bujna in lepa, po skoraj triurnem koncertu frišna kot roža. V nasprotju s priljubljenim javnim mnenjem, da lahko Ceca pokaže samo svojo bujnost, ki je itak namenjena samo tipom, so prvih nekaj vrst napolnila dekleta, same zagrizene fenice. Fora je namreč v njeni glasbi.

Kar nekaj besedil moškim precej neposredno pove, kar jim gre. Kot recimo Kukavica. Ali pa Zvaću tvoju vernu ženu, da joj kažem s kim si spavao, po gradu ću da pričam da si loš u krevetu. Zato ti je bolje lezi tu. v komadu Pazi s kime spavaš, ki edini na Gore od ljubavi ni avtobiografski. Na zalogi so pa kakopak tudi sentiši, ki zlomijo še najbolj kosmate dedce – recimo Trula višnja. Poleg tega se Ceca niti pod razno ne obnaša kot kokoš, česar se za 96 % estrade ne bi dalo reči. Bila je hladna kot špricar. Večkrat med koncertom s(m)o obiskovalci in obiskovalke začeli spontano vzklikat Ceca. In ona v enem od takih primerov, ko bi lahko rekla, oh, kako sem ganjena, sijajni ste in kaj osladnega, mirno stopi do mikrofona, pogleda po dvorani in v tapravem domina slogu izjavi »Jače.« In dvorana zarjovi.

Fotografije (c) Miro Majcen

Mojca Planinc - avatar

Mojca Planinc

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 11 člankov.