v rubriki dogodki:
.. / / / 26.02.2001

Hamlet v stripovski deželi

V Mladinskem gledališču so si ponovno privoščili predstavo, ki presega klasično razumevanje dramskega ustvarjanja. Za osnovo so vzeli Shakespearovega Hamleta in ga "stisnili" v strip. Dobesedno. Andrej Rozman Roza je po originalnem tekstu prevedel dramo, jo močno aktualiziral ter "obogatil" z ljubljansko govorico ter sočnimi kletvicami. Ampak to deluje dobro. Zgodbo s številnimi prizori, zapleti in osebami pa minimaliziral na samo bistvo uprizoritve. Nedolžen človek v pokvarjenem svetu.

To je Hamlet, dvanajstletni deček (Vlado Micković), ki med igranjem računalniške igrice Fortinbras, iz realnosti pride v groteskni svet danskega dvora. Postane danski kraljevič, ki mora maščevati smrt svojega očeta. Zgodbo vsi dobro poznamo. Vendar jo je režiser Dario Varga predstavil kot vizijo sveta, kakršnega je videl sam kot otrok. In takšnemu odtujenemu, pokvarjenemu in ambicioznemu svetu se je mogoče približati samo preko spačenih figur ali stripovskih likov. Osebe z vsemi možnimi lastnostmi, dobrimi in slabimi, so sprejemljive le v otroški domišliji.

Karakterje je idejno zanimivo narisal Tomaž Lavrič, znan kot risar Diareje, oblikoval pa akademski kipar Bojan Mavsar. Bolj ko so dramski liki pokvarjeni, tem bolj je njihova zunanjost brezoblična in tem večji je njihov spolni organ med nogami. Moški organ. Kajti v renesančni drami so vse vloge igrali samo moški igralci. Edini dve človeški osebi sta mladi in nedolžni Hamlet ter duh njegovega očeta, ki ga igra Sebastijan Cavazza. Vendar pa je igralska plat zaradi omejenosti kostumov in mask manj uspešna ter zreducirana na intenzivne gibe ter karikiranja igralcev. Edina bolj ekspresivna "maska" in vloga tudi po emotivni plati je Hamletova mama Gertruda, ki jo igra Olga Kacjan.

Predstava ima kljub močni kostumski vlogi klasično dramaturgijo, ki povečuje napetost do konca, ko se Hamlet kot šolar znajde v svoji sobi pred računalnikom ter ugotavlja, da v igri nikoli ne bo zmagovalec. Rezultat je šest milijard proti nič. Svet lažnjivcev proti izmišljenemu liku. Vsekakor pa je uprizoritev zanimiva po svoji aktualni predstavitvi tragičnosti in je zaradi strnjene zgodbe primerna za poučevanje šolarjev.

Barbara Rigler - avatar

Barbara Rigler

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 18 člankov.

Hamlet - thumbnail

Hamlet