v rubriki dogodki:
.. / / / 28.02.2010 09:59

Mayra Andrade navdušila Cankarjev dom

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je pevka iz Zelenortskih otokov predstavila najboljše iz obeh albumov. V ponedeljek (22. februarja) smo si privoščili festival Glasbe sveta in koncert Mayre Andrade.

Mlada pevka je bila rojena na Kubi, vendar je odraščala v Angoli, Senegalu, živela je tudi v Nemčiji in na enem izmed Zelenortskih otokov, slednji pa ima, poleg brazilske glasbe, opazen vpliv na njeno glasbeno ustvarjanje.

Pri svojih štiriindvajsetih letih je že močno uveljavljena glasbenica, ki je izdala dva albuma, Navega (2006) in Stória, stória (2009). Kakovost in uspešnost dokazujejo prejete nagrade, med drugim tudi nagrada BBC Radio 3 za World Music.

Na uro in pol dolgem koncertu v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je predstavila najboljše iz obeh albumov. V odlično ozvočeni dvorani je lahko prišel do izraza njen čist in topel glas, natančna intonacija in sposobnosti spremljevalnega benda.

Za vse tiste, ki ne razumejo portugalščine ali francoščine, je Andrade nekaj pesmi opisala v angleščini. Lepotica je očarala tudi s sproščenostjo, lahkotnim gibanjem po prostoru in željo po povezanosti z občinstvom.

Tudi spremljevalna skupina je bila prijazna ušesom, le tolkalec je občasno pretiraval z razbijanjem in včasih po nepotrebnem preglasil ostale v sicer počasnih in nežnih skladbah.

Na koncu nam je umetnica za zadnji bis postregla še s solo izvedbo ene njenih skladb in tako v stilu zaključila odličen večer.

Ana Lipovšek - avatar

Ana Lipovšek

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 02.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

Mayra Andrade navdušila Cankarjev dom - thumbnail

Mayra Andrade navdušila Cankarjev dom

Foto: Ana Lipovšek