v rubriki dogodki:
.. / / / 29.08.2000

Mladi levi - 1:0

Elegantno enajstmetrovko, plesno predstavo s festivala Mladi levi, predstavljajo perspektivni štirje mladi plesalci. Elegantna enajstmetrovka je pravi naslov za tovrstno plesno uprizoritev. Štirje mladi plesalci klasičnega baleta, znotraj katerih ustvarja plesalec Goran Bogdanovski, so nam predstavili umetniško zvrst plesa in sicer od klasičnega baleta do sodobnega plesa.

Na začetku predstave plesalci z natančno baletno tehniko stopnjujejo hitrost gibanja in gibov, ki se spretno prelevijo v sodobno, s katero ponazarjajo nogometno tekmo. Skozi celotno predstavo plesalci kažejo na humorno zgradbo zgodbe. Plesalci so v simbiozi in plešejo kontinuirano. Ples popestrijo s preobutjem iz plesnih copat v teniske, v katerih zaplešejo klasični balet "plesanje po špicah", nadaljujejo pa ga s smešnim drsanjem po gladkem podu. S tem nam kažejo, da je plesanje baleta v teniskah velik izziv za plesalca.

Zgodba je polna otroških gibov, gagov ter tudi smešnih elementov plesa, ki popestrijo plesanje. Na sredini samega plesa pa ga oblikujejo v posebno gibanje, to stori eden od plesalcev Dejan Srhoj, ki zaigra Flamenko na kitaro, ostali trije pa poizkušajo zaplesati pasodobel, s tem nastopi teatralnost. Nadaljuje se zelo lep prehod s preobutjem v baletne copate nazaj na klasičen balet. Zgodba se zaključi s ponazoritvijo enajstmetrovke.

Mnogoštevilna publika je bila navdušena nad zgradbo in zasnovo samega plesa, ter celotno zgodbo. Vzdušje je bilo zelo odprto in vznemirljivo, publika pa je svoje navdušenje potrdila s večkratnimi aplavzi in vzkliki.

Marina Horvat - avatar

Marina Horvat

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 11 člankov.