v rubriki dogodki:
.. / / / 25.08.2014 07:37

Za nami je 3. Overjam Festival

Pa je za nami 3. Overjam Festival. Kaj na rečem, spet je bilo odlično. Na festival sem prišla v sredo in še preden sem prevzela karto nam je že zagodlo vreme. Ujel nas je hud naliv le ti pa so se vrstili še naslednje dni festivala. Vreme je zagotovo zagodlo organizatorjem, saj je marsikoga odvrnilo od udeležbe na festivalu. In tisti, ki smo že bili prisotni, smo kot borci plesali in noreli iz noči v noč.

Že prvi uradni dan festivala (sreda), dan prej se je dogajal t.i. Beach preparty, kjer so nastopili domači in tuji sound systemi, smo z glavnega odra poslušali Dub Inc. Francoska skupina, ki v svoji glasbi združuje klasičen roots reggae z dub, dancehall, ska in hip hop glasbo. Pod afriškimi in arabskimi vplivi pojejo v francoskem, angleškem in arabskem jeziku. Njihova energija je fantastična, združuje močno besedilo z zanimivi vokali in ustvarja posebno privlačnost. Enostavno moraš poplesavati. Za Dub Inc je na oder prišel Chronixx, ki je zaslovel z hiti Smile Jamaica in Here comes trouble. Danes velja za vzhajajočo zvezdo reggae scene. Njegova glasba je nekoliko bolj umirjena od predhodnikov Dub Inc. Izvajal je predvsem 'reggae balade'. Po koncu glasbenih skupin na glavnem odru t.i. Yellow Stage smo se obiskovalci odpravili proti Green stage-u na sotočju, kjer je bil Dub Area in Roots and Culture Stage. Na Green Stage-u so glasbo predvajali Vibronics, Baga Sound, Jah Garden, Digitron, Dubbing Sun in mnogi drugi. Lahko pa smo nadaljevali plesne podvige tudi na Red Stage-u, Dancehall Stage, kjer so nastopili DJ Rakka, Pakkia, Supersonic, Ragga Twins, Ziggi Mastah, Herb-A-Lize It in mnogi drugi, saj se je program začel ob 18h. In tako so lahko najbolj željni reggae ritmov nadaljevali zabavo vsak dan. Med vsemi nastopajočimi soundsystemi bi rada izpostavila slovenski Total Destruction in hravški Baga Sound, ki so stari mački na reggae odrih, z odličnim zvokom in odlično izbiro glasbe.

In prišel je četrtek in težko pričakovani koncert jamajškega super zvezdnika Shaggy-ja. Priznam, da je pesmi kot so Boombastic (1995) in Oh Carolina (1993), ki smo jih poslušali kot najstniki in zagotovo brez kakršnihkoli pričakovanj, da jih bomo kdaj slišali v živo, celo malo evforično, definitivno pa super. Priznam, da nisem veliko pričakovala od Shaggy-jevega nastopa, vendar je presegel vsa pričakovanja. Shaggy, spremljevalni vokali in band, utečen, sproščen tim, ki oddaja dobro energijo. Poleg uspešnic Hey sexy Lady, It wasn't Me, Strenght of a Woman, je predstavil tudi svoj zadnji album Out of many, one music. Na tem albumu je sodeloval z znanimi reggae izvajalci kot so Damian 'Jr. Gong' Marley, Chronixx, Ne-Yo, Cocoa Tea ter z spremljevalnimi vokalisti. Za Shaggy-ja so oder ogreli italjanski Train to Roots, Raggalution in Patois Brothers.

V petek, Luciano, zame najboljši koncert festivala. Z besedili in z glasbo na poseben in nevsiljiv način nagovarja publiko, nagovarja k miru, sočutju do soljudi, proti vojnam itd. Z glasbo se je nekajkrat poklonil tudi Bob Marleyu, temu izrednemu človeku, ki je z svojo glasbo, načinom življenja in svojo »marley« miselnostjo zaznamoval reggae svet. Pred Lucianom so nastopili angleški The Skints.

In za zadnji dan festivala so organizatorji »šparali« Macka B in Zion Train. Macka B reden gost slovenski odrov. V Sloveniji je prvič nastopil leta 1988 v Ljubljani. Velja za prvega reggae izvajalca, ki je nastopil v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem. Pripoveduje štorije, ki jim smiselno sledijo pesmi. Kje nikoli ne bi srečali Macka B? V McDonaldsu in nato sledi komad Macka B don't want a Big Mac. In za Macka B še zadnji nastop, Zion Train, britanski dub reggae izvajalci. Odličen band.

Overjam: »Thank you all masive, see you next year!« Jaz pa pravim: » Thank you Overjam massive, see you next year!«

Ana Žekar - avatar

Ana Žekar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 14.07.2014 na ŽVPL-u skupaj objavil 5 člankov.

3. Overjam Festival - thumbnail

3. Overjam Festival

Foto: Ana Žekar