v rubriki dogodki:
.. / / / 24.03.2003

Party 4 free v Sub Subu

"Malo denarja, malo muzike", pravijo. Zunaj je za vogali čakal mraz, mene pa se je že pošteno lotevala utrujenost, zato smo že v zgodnjih večernih urah krenili proti Sub Subu. Pri vhodu so nas pozdravili varnostniki in tratili naš čas za pregled torb. Po skeniranju smo se podali v (ne)znano. Na prvi pogled je izgledalo kot da smo vstopili na privaten žur, saj bi nas lahko človek skupaj z natakarjema, preštel na prste obeh rok.

Za platami je že stal Markoman, stara d'n'b sablja, ki pa me je tokrat malce razočaral. Zdi se mi, da si je vzel malo svobode in poskušal ustvariti nove načine mixanja. Ni mu šlo preveč dobro od rok in nekajkrat je ob tem prav grdo zamudil beat.

Komaj sem se obrnila in že je bil Sub Sub poln. Tokrat v malo drugačni zasedbi. Okrog mene so se vrteli ravearji in drugi "it's for free reason" naključni obiskovalci. Vmes sem vsake toliko zagledala kakšnega stalnega gosta d'n'b zabav.

Šele okoli enih zjutraj je Markoman dal več energije od sebe in nas dvignil z močnejšimi bassi. Kmalu za tem ga je zamenjal DJ Chilli. Ta je popolnoma pokvaril mix, a nas je s tem prebudil iz lebdenja. Hitro je zamenjal Markomanovo lahkotno varianto d'n'bja s hitrejšim tech-stepom in napolnil prostor z energijo. Medtem sem opazila, da se ljudje nekako niso mogli vživeti v glasbo. Le nekaterim je uspelo. Morda je bila to posledica mešane družbe z različnimi interesi? Kakorkoli, okoli dveh se je Chilli že dobro ogrel in nadaljeval z Junglom. Občinstvo je norelo, medtem ko smo nekateri obupno čakali Jambreakerja. Proti koncu seta se je glasba vse bolj približevala technu, s takimi in drugačnimi vesoljskimi vložki. Na plesišču je vladalo čudno vzdušje. Medtem ko je nekatere prehitel spanec, se je med drugmi rojevala sveža ljubezen.

Ob treh pa novo presenečenje. DJ Mexico. Sprva me je popolnoma zmedel. "Kaj za vraga je to?", sem se spraševala. Ob koncu Chillijevega mixa je ustavil plato in nas pustil čakati v temi skoraj minuto. Potem se je iz zvočnikov zaslišal hard techno. Množica je vzklikala, DJ pa je ob tem očitno užival. Na trenutke se mi je zdelo, da ima občutek kot da rola sam sebi. Vmes je dajal nek technoiden d'n'b ritem, če bi se temu lahko tako reklo. Prišlo mi je na misel: "Ambasada Gavioli calling", ampak Mexico se ni dal. Presenetili so me predvsem premori med posameznimi komadi. Dejansko komadov ni mixal, ampak je večal pričakovanje obiskovalcev z dolgimi premori in nato komada ni vpeljal počasi, ampak je menjaval hiter in počasen ritem. Kmalu je nehal s technom in pokazal svoje bobeninbasovske veščine. Brez Caroline seveda spet ni šlo. Nekateri so ta komad nestrpno pričakovali in doživeli neprijetno presenečenje ob Mexicovem mixu, ki je začetek originalnega komada mixal znova in znova v technoidno podlago o nadaljevanju pa ni bilo ne duha ne sluha.

Plesišče se je počasi praznilo, DJ je poskusil z jazz vložki in vokalnimi spremljavami. Tudi to ni vžgalo. Na koncu je stavil svoje upe še na vpeljavo hip-hopa in r'n'bja. Postregel je z Mary J Blige: No more drama (mix) in Blu Cantrel: Payed my dues. Zaključil je z Missy Elliot, ki je bila hkrati uvod DJ Jambreakerju. Naposled se je le prikazal! Po dolgem času smo ga zopet lahko videli za mešalkami. Ob štirih je bil verjetno že tudi sam malce utrujen.

Moje noge že nekaj časa niso več hotele sodelovati z možgani, zato sem se udomačila na eni od prijetnih klopc. Jam je začel easy. Pri njegovih mixih me najbolj razveselijo najrazličnejši in ponavadi novejši sampli. Postalo je vroče in tudi mene je zamikalo, da se pridružim družbi. Ponudil je prijeten ritem, ne preveč hiter in ne preveč počasen, ravno prav za jutranje poskakovanje. Čeprav so se mu sprva plate malo zatikale, se je kar hitro ogrel in dvignil povprečnost celotneg eventa.

Vse skupaj je bilo mešanica različnih stilov in različnih ljudi. Sprva je izgledalo čudno, potem pa so se vživeli prav vsi in morda bodo posamezniki, ki so tokrat prišli samo iz firbca, naslednjič prišli zaradi dobre glasbe. Čeprav so ljudje odhajali, so obenem prihajali tudi novi in zdelo se mi je, da so se zabavali vsi. Smo morda prišli do rešitve uganke? Zakaj je bil to že drugi d'n'b party v Sub Subu, ki je bil 4 free? Širiti d'n'b med ljudi. Želimo, da bi imeli prav vsi možnost spoznati svet bobna in basa. V tem pogledu je event definitivno uspel.

Dinalike

 - thumbnail