v rubriki dogodki:
.. / / / 04.06.2002

Rachid Taha in Cesaria Evora na Drugi godbi

No, dočakali smo prva koncerta Druge Godbe in ju tudi povsem mirno preživeli. Alžirec Taha, od medijev oklicani enfant terrible, s koncertom ni povzročil ravno masovne histerije, bil pa je čisto OK. Nič več, pa tudi nič manj. Kar pa se tiče same etikete "enfant terrible", pa bi zlobni jeziki kaj lahko pripomnili, da na sopotju etno glasbe in tehna tovrstnega slovesa ni prav težko doseči. Biti enfant terrible black metala, to je pa res izziv! Me zanima, kaj bi bilo potrebno storiti s seboj in bližnjo okolico za osvojitev tega naslova.

Koncert Rachida Tahe je mnoge razočaral, tako s pojavnostjo kot z zvokom. Morda je bilo vseeno pričakovati več arabskih nians v njegovi glasbi in manj res preprostega tehna, s katerim je postregel proti koncu. Mnogi so se pritoževali nad dokaj ostro kitarsko linijo (dejansko tu pa tam res potegne na The Clash), ampak meni se je zadeva zdela kar posrečeno pomešana.

Navkljub splošnemu feelingu, da koncert ni bil najboljši, je bila publika v Križankah polarizirana. V prvi vrsti je kraljevalo nekaj Arabcev, ki so totalno orgazmirali ob njegovih komadih in glasno prevzeli mikrofon pri Ya rajah. Torej, še enkrat, čisto OK, pa vseeno brez nekega divjega klimaksa.

Cesaria Evora pa po drugi strani ni razočarala verjetno nikogar. Njeni mnogi nastopi v Sloveniji so že oblikovali publiko, ki točno ve, kaj lahko pričakuje in kaj ne. Muzika je dobro znana in lagodno poslušljiva, tako, da vse poteka dokaj smooth. Stara dama je potegnila nekaj zelo zabavnih potez. Na oder jo je recimo primahala s škatlico rdečih Marlboro v roki in si med koncertom vzela pravo pravcato čikpavzo.

S pianistom sta enega pricinila in debatirala o neznano čem. Potem so se vsi ostali glasbeniki vrnili na oder in igrali naprej. Ker kajenje jemlje svoj davek, se je gospa pogosto glasno odkašljala v mikrofon. Resnici na ljubo pa tu ni šlo za tisti gromoglasni kadilski jutranji cleaning, temveč res zgolj za odkašljanje. Pa vseeno - če bi si kaj takega privoščili recimo Trije Tenorji (Luciano, Placido in Jose), bi se organizatorji kar takoj zmenili z mafijo, da jih v najkrajšem času ugasne. Cesaria je v petek odpela praktično vse svoje večje hite in raja je bila zadovoljna.

Morda pa bi nam vseeno lahko privoščila le še en bis.

Foto: Martin Vodopivec

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Pink Cesaria - thumbnail

Pink Cesaria