v rubriki dogodki:
.. / / / 22.03.2012 13:47

Prvi vtisi s Slovenskega tedna glasbe

Slovenski teden glasbe je v polnem teku. Glavni namen je, da odzvanja širše, njegovi organizatorji pa pravijo, da se bodo trudili enkrat letno, da bodo glasbene vezi postale močan vezni medkulturni člen in hkrati priložnost za vse, ki glasbo ustvarjajo ali pa si enostavno ne znajo predstavljati dneva brez nje.

Teden je otvoril doc. dr. Marko Milosavljevič, s predavanjem na delavnici o glasbenem novinarstvu. Predavanja se je udeležilo približno trideset ljudi, ki so tako ali drugače povezani z glasbo, novinarstvom oziroma si želijo razširiti obzorje s tega področja. Milosavljević je predaval dve uri, saj ima veliko izkušenj, z udeleženci pa je delil konkretne primere in situacije s katerimi se je posredno in neposredno tudi sam srečal v svoji karieri.

Poslušalci so imeli možnost tudi zastavljati vprašanja, omogočen pa jim je bila tudi možnost izvedbe intervjuja s katerokoli od nastopajočih skupin, prispevek pa bodo lahko poslali predavatelju oziroma zadnji dan z njim razčlenili napake.

Ob 16. 30 sta predavala Si Hawkins, svobodni novinar in urednik novic pri The Clash ter Tim Cooper, glasbeni novinar in kritik. Glede na to, da je bil prvi dan precej novinarsko obarvan se je za zaključek dneva odvila še odprta razprava na temo glasbenega novinarstva.

Zvečer so za otvoritev glasbenega dela tedna v CUK Kinu Šiška poskrbele štiri skupine, in sicer MojcArt, The Tide, The Toronto Drug Bust in Torul, prva gostujoča pa je bila skupina Brains iz Madžarske, ki je s svojo mešanico drum'n'bassa, breakbeata in electra zabavala občinstvo.

Mnenja in pričakovanja

Uroš Bonjšek, predstavnik Kina Šiška je dejal, da pričakujejo od STG-ja zgledno sodelovanje, potek dogajanja brez komplikacij, polne dvorane, zanimiva predavanja in če dobro uspe tudi ponovitev naslednje leto.

Organizatorka Mateja Koren si želi, da bi si ljudje dogodek vzeli za svojega, spoznavajo nove ljudi, se nekaj naučijo, skratka uživajo v glasbi. Njihov kratkoročni cilj je ustvariti pozitiven in lep dogodek, dolgoročno pa verjamejo, da bi lahko vplival na kreativnost in ustvarjanje naših glasbenih izvajalcev, saj je mednarodno povezan, zato se bodo trudili tudi v nadaljnje, da bo obstal.

Tudi obiskovalci so povedali, da je že sama organizacija projekta dober temelj za naprej, saj bo po vsej verjetnosti tudi prihodnjih letih še bolj potrebno delati na sami prepoznavnosti znamke in kakovosti izvedbe. Čeprav so ga nekateri obiskali po službeni dolžnosti, izražajo celotnemu projektu tudi osebno podporo, drugi pa so se udeležili zato, ker si v prihodnosti želijo uspeti v glasbenem svetu in biti pripravljeni tudi na medijsko pozornost.

Nekateri udeleženci so nam zaupali, da pričakujejo petkov nastop skupin Neomi in London, ogledate pa si jih lahko tudi vi, in sicer v petek, 23.3.2012 ob 21. uri v klubu K4.

Lea Smrkolj - avatar

Lea Smrkolj

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 13.03.2012 na ŽVPL-u skupaj objavil 10 člankov.

Slovenski teden glasbe 2012 od 21. do 25. marca v Kinu Šiška, Orto baru, Gala hali in K4 - thumbnail

Slovenski teden glasbe 2012 od 21. do 25. marca v Kinu Šiška, Orto baru, Gala hali in K4

Foto: Jani Ugrin / janiugrin.com